Gašper vina

Izvor blagovne znamke Gašper vin sega v leto 2013, ko se je Gašper Čarman, dvakratni najboljši sommelier Slovenije (2013, 2015) odločil za svojo lastno blagovno znamko vin.

sodelovanju s Kletjo Brda je omenjenega leta 2013 predstavil trgu prvih 12 tisoč steklenic in prve etikete vin. Etikete na vinih Gašper že od samih začetkov vsebujejo različne karakterje ribic, ki so že več kot 50 let tudi zaščitni znak družinskega delovanja na vinsko-gostinskem področju.

Tisto, kar je v kozarcu

Gašper o svoji liniji vin pravi, da se mu zdi bolj pomembno to, kar nam vino kaže v kozarcu, kot sama zgodba.Vina Gašper so odraz edinstvenega okolja oziroma terroirja Goriških brd in osredotočenosti na potrošnika. Ko ustvarjamo vina Gašper, imamo pred očmi pivca, njegova pričakovanja in zahteve po dolgoročnem prijateljstvu z vinom, saj kakovost vina ni edini faktor. Pomembna sta tudi kupcu prijazna cena in skrbno dodelan izgled. Zelo sem vesel, da vina Gašper postajajo prepoznavna ne samo pri nas, ampak tudi zunaj naših meja, kar dokazujejo tudi letošnje mednarodne nagrade,” z zadovoljstvom pove njihov avtor Gašper Čarman in lastnik vinske trgovine eVino.

Vina nastajajo v poslovnem sodelovanju med lokalno zadrugo in vinskim trgovcem Gašperjem Čarmanom. Skupaj z odličnim enologom iz Goriških brd Darinkom Ribolico sta se držala modernega stila z močnim pečatom Goriških Brd.

Idealne razmere za vinogradništvo

Goriška brda ponujajo idealne razmere za vinogradništvo. Bližina Jadranskega morja in Alp zagotavlja suha in topla poletja z vetrom, ki v ključni sezoni zorenja grozdja hladi mikroklimo vinogradov.

Za vinograde, ki so stari med 10 in 25 let, so značilne odlične sončne terasaste lege in lapornata zemlja ‘opoka’. Trte so vzgojene v obliki Guyot, njihova gostota pa je od 4.000 do 5.000 trt na hektar. K ohranjanju kislin in aromatičnosti grozdja prispeva tudi nadmorska višina, ki je od 80 do 200 metrov. Grozdje ročno obirajo člani vinogradniške zadruge, njihovi družinski člani in prijatelji. Vse to omogoča natančno selekcijo grozdja za vino, kar se nenazadnje odraža v končni kakovosti vin Gašper.

Podobno kot v francoskem Bordoju

Za blagovno znamko vin Gašper je značilna vertikalna integriranost pridelave in prodaje vin znotraj zaokroženega vinorodnega območja, kjer vinski trgovec odkupuje grozdje od več vinogradnikov in v sodelovanju z vinsko kletjo prideluje in trži vino pod lastno blagovno znamko. Takšen način trženja vin je zelo poznan v francoskem Bordoju.

Gašper Čarman določa pridelovalne in trženjske smernice za to znamko vin. Pri tem sodeluje s 25 pridelovalci grozdja oziroma vinogradniki Goriških brd, od katerih odkupuje grozdje z 80 hektarjev vinogradniških površin. Takšna vertikalna povezanost deležnikov (pridelovalec oziroma vinogradnik – predelovalec oz. vinska klet – trgovec) omogoča boljše prilagajanje na spreminjajoče okuse in zahteve potrošnikov, medletno konsistentnost glede kakovosti in količine vina ter zmanjševanje poslovnih tveganj v primeru slabih letin glede na možnost odkupa grozdja od širokega nabora pridelovalcev.

Vse to povečuje stabilnost poslovanja, dolgoročnejši odkup in boljše cene proizvodov ter dodaja vrednost vsem deležnikom v vertikalni verigi pridelave vin.

Gašper vina danes

Danes blagovno znamko Gašper vin sestavljajo 3 različne linije in 11 različnih etiket. Skoraj vsako leto pa Gašper Čarman preseneti tudi s kakšno novostjo. V letu 2021 je to vino Sulec, bela zvrst treh sort Chardonnaya, Rebule in Sauvignon Verta, ki očara s svežino in aromatičnostjo, a hkrati prepriča z mineralnostjo ter eleganco.

Gašper vina

Na zdravje!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s