Sassicaia: paradno vino kleti Tenuta San Guido

Sassicaia je paradno vino kleti Tenuta San Guido in eno redkih vin, katerega ime je bolj znano kot ime kleti, iz katere izhaja. Bistro vino nas navduši z bogatim razponom vonjev in dolgotrajnimi okusom po rdečem jagodičevju, visoko vsebnostjo kisline in nežnimi tanini.

Od kod prihaja Sassicaia?

Tenuta San Guido, ob obali Tirenskega morja, je dobila ime po Svetem Guidu, ki je na tem delu Toskane živel v 11. stoletju. Dolgo časa so kot klet Sassicaie uporabljali kar Bolgherijev dvorec, saj je bil vinogradom najbližja zgradba. Ko pa so svoje nasade razširili na širše področje in nižje nadmorske višine, so v šestdesetih letih zgradili tudi novo, večjo vinsko klet ob cipresni aleji blizu Oratorija San Guido, kjer leži še danes. Leta 2007 je arhitekt Agnese Mazze zgradil še tretjo, manjšo vinsko klet t.i. ‘Hišo barrique’, namenjeno zgolj staranju Sassicaie.
Sassicaia je zvrst Cabernet Sauvignona (85%) in Cabernet Franca (15%). Začetki tega vina segajo v 20. leta prejšnjega stoletja, ko je Marchese Mario Incisa della Rocchett sanjal o izdelavi idealnega vina. Svoje vtise je opisal v pismu vinskemu kritiku Luigiju Veronelliju.

“… izvor mojih poskusov sega med leta 1921 in 1925, ko sem kot študent v Pisi in pogosto gost vojvod Salviati v Migliarinu pil vino iz njihovih vinogradov … ki je imel enak šopek okusov kot staran Bordeaux … “

V 40. letih se je z ženo Clarice preselil v Tenuto San Guido in začel eksperimentirati s francoskimi sortami grozdja. Vino, narejeno predvsem iz Cabernet Sauvignona, je bilo nasprotje toskanske in piemontske tradicije Sangioveseja in Nebbiola. Do leta 1967 je Sassicaia ostala zasebna stvar, na voljo le obiskovalcem Tenute San Guido, vsako leto pa so shranili nekaj vina v Bolgherijevem dvorcu. Vino je s staranjem zgolj pridobivalo, zato je Marchese še naprej eksperimentiral s svojim projektom in leta 1968 prvič komercialno izdal Sassicaio – več kot odlično!

O Sassicaii 2018

Vino je srednje do temno rubinasto rdeče barve. Na nosu se nam odpirajo note zrelih sliv, temnih gozdnih sadežev in pridih rožmarina. Vino je na okusu polno in sočno. Prepoznamo borovnice, črne češnje, granatno jabolko in žametne zrele tanine, ki so vrhunsko uravnoteženi. Vino je pitno že zdaj, a bo v naslednjih 10-20 letih le še pridobivalo na moči in polnosti.

sassicaia

Najnovejši letnik, Sassicaia 2018, se ponaša z odličnimi ocenami vinskih kritikov:
Wine Advocate – 97/100 točk
James Suckling – 98/100 točk

Wine Enthusiast – 98/100 točk
Wine Spectator – 95/100 točk
Decanter – 97/100 točk
Robert Parker’s Wine Advocate – 97/100 točk

“This is a classic vintage of an Italian icon now celebrating its 50th vintage. The Tenuta San Guido 2018 Bolgheri Sassicaia lays out a familiar blueprint that borrows from the proven track record of this landmark estate … This vintage is crystalline and pure in its delivery, and if you are familiar with previous editions, it is impossible to mistake this wine for anything but Sassicaia.”

Monica Larner, Robert Parker’s Wine Advocate (Januar 2021)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s