Nazdravi novemu letu s penečimi vini

Začetek pridelave penečih vin sega v 17. stoletje, ko naj bi menih Dom Pérignon prvič po naključju pridelal šampanjec in se ob tem zelo trudil, kako bi spravil mehurčke iz vina. Dandanes so peneča vina priljubljena pijača ob vsaki priložnosti, privoščimo si jih lahko kadarkoli v letu in ob katerikoli uri, z njimi nazdravimo ob pomembnih dogodkih.

Ko slavimo rojstvo, poroko, novo leto, rojstne dneve, obletnice in druge velike dogodke in uživamo v živahnih mehurčkih šampanjcev in penin, uživamo tudi v zgodbah velikih vinarjev. Ob koncu leta imate tudi odlično priložnost, da se izkažete z vrhunskimi mehurčki, ki bodo zaznamovali uspešen začetek leta.

Raznovstni mehurčki

Peneča vina se priležejo k številnim jedem in so kulinarično gledano izjemno vsestranska. Najprej nanj pomislimo kot na aperitiv, odlično pa se ujamejo tudi s prekajenim mesom in lososom, različnimi morskimi jedmi in sušijem. Ponudimo ga lahko tudi ob bogatih maslenih kremah, pečenem piščancu in vseh vrstah sirov, odlično dopolni čokolado in sadne sladice.

Kaj je šampanjec in kaj penina?

Poimenovanje šampanjec se uporablja le za peneča vina iz francoske pokrajine Šampanja (Champagne), vse drugo so peneča vina oziroma italijansko spumante, špansko cava, angleško sparkling wine, nemško Sekt ali Schaumwein ali po naše penina. Tudi v Franciji so vsa peneča vina zunaj Šampanje poimenovana cremant ali pa vin mousseux.

Kako nastane peneče vino?

Peneča vina se prideluje na tri različne načine, in sicer po klasični oziroma šampanjski, charmat ali tankovski in transverzni metodi, ki je najbolj redka. Šampanjec je lahko pridelan le po klasični metodi, penine pa po klasični ali tankovski metodi. Vsem metodam je enako to, da za nastanek penečega vina potrebujejo dve fermentaciji. Po primarni fermentaciji nastane tako imenovano osnovno vino, dodajo mu vrelni liker (liqueure de tirage), ki vsebuje sladkorje in kvasovke.

Glavna razlika med pogostejšima metodama je mesto sekundarne fermentacije. Pri klasični metodi sekundarna poteka fermentacija v steklenicah iz debelejšega stekla. Po dodatku vrelnega likerja buteljke zaprejo s kovinskim zamaškom in jih postavijo v stojala, kjer jih pustijo ležati določen čas. Potem odstranijo odmrle kvasovke in dodajo sladilni liker (expedition liqueur), ki vsebuje vinski mošt in sladkor.

Po charmat ali tankovski metodi pa sekundarna fermentacija poteka v visokotlačnih jeklenih tankih. Pri fermentaciji, ki poteka šest do devet mesecev, nastaja ogljikov dioksid, ki ostane v vinu. V primerjavi s klasično metodo je tankovska bolj ugodna in hitrejša, saj ne vključuje potresanja in obračanja steklenic. Ko vino odstranijo kvasovke s filtracijo, dotočijo sladilni liker, napolnijo steklenice in zaprejo.

Serge Mathieu

Serge Mathieu je majhna vinska hiša, ki že od leta 1760 vse naredi sama, letno pa pridelajo približno 100 tisoč steklenic. Velik trud vlagajo v to, da grozdje oberejo, ko je optimalno zrelo.V vinski kleti poskušajo ohraniti kar največ osebnosti in okusa iz tega grozdja, kar jim uspeva z nežno vinifikacijo in temeljitim razmislekom. Njihove tehnike so tradicionalne, toda vsaka stopnja procesa pridelovanja vina stremi k temu, da se ohranja poln sadni okus s tem, da se nežno prilagajajo vsaki situaciji. Uporabljajo malo žvepla, naravno stabilizacijo, lahkotno filtriranje in doziranje. Prav ta “lahkotni” pristop preprečuje, da vino postane nestabilno. Za vina uporabljajo zelo dolgo staranje v kleteh, kar jim omogoča, da ohranjajo minimalni nivo doziranja, s čimer ohranjajo čistost vinskih arom.

Šampanjci Serge Mathieu so na voljo v spletni prodajalni vin eVino.

Pol Roger

Pol Roger je prodal prvo steklenico januarja 1849, zdaj pa vsako leto izdelajo 110 tisoč zabojev šampanjca. Klet Pol Roger, ki se razteza na kakšnih 7 km, je med najhladnejšimi (cca. 9,5°C) in najglobljimi v Epernayu.

Kot uradni dobavitelj šampanjcev za angleško kraljevo družino so imeli čast, da so si svatje na poroki Meghan Markle in princa Harryja nazdravljali s šampanjcem Pol Roger Reserve NV. Med njihovimi znamkami pa je najbolj zanimiv gotovo šampanjec Sir Winston Churchill 2006, ki je narejen po okusu Winstona Churchilla. Bil je velik ljubitelj šampanjcev Pol Roger in njegov rek je postal že legendaren: “Moj okus je preprost, ni me težko zadovoljiti z najboljšim.”

Šampanjca Sir Winston Churchill 2006 in Brut Reserve NV sta na voljo tudi v največji spletni prodajalni vin eVino.

Salon

Šampanjska hiša Salon je skupaj s svojo sestrsko hišo Delamotte peta najstarejša vinska hiša v regiji. Vina so izredno priljubljena med vinskimi kritiki, Salon in Delamotte pa uvrščajo med najboljša vina Šampanije. Steklenice Salon so velika dragocenost, saj na trg pošljejo približno 60 tisoč zabojev. V vinskih kleteh zbirateljev izginejo, ne glede na njihovo ceno, ki lahko dosega vrtoglave zneske. Njihov slogan je “Wines with power and finesse” (Vina z močjo in finostjo), kar zagotovo opisuje njihove šampanjce, saj sorti chardonnay in modri pinot, ki ju uporabljajo, rastejo na najboljših legah v Šampanji (grand cru in premier cru).

Šampanjci Delamotte in Salon 2008 so na voljo v spletni prodajalni vin eVino.

Charles Heidsieck

Charles Heidsieck se je rodil v vinarsko družino in je svojo vinsko hišo ustanovil leta 1851, star komaj 29 let. Bil je nepoboljšljiv popotnik in odličen prodajalec, ki je s svojim mirnim tonom stregel svoj šampanjec Z elegantno zgovornostjo je požel nemalo občudovanj. Njegova strast je fascinirala in njegovi šampanjci poosebljajo njegovo osebnost: ikoničnost in edinstvenost. Ni se omejeval le na Francijo, želel je osvojiti svet, in ko je začel poslovati tudi v ZDA, so se v visoki družbi skoraj dobesedno tepli, kdo ga bo povabil na zabavo – poleg njegatudi njegov šampanjec, ki je kmalu dobil ime Šampanjec Charlie. Po njegovi zgodbi so posneli celo TV-film Champagne Charlie, v katerem igra Hugh Grant (1989).

Šampanjci Charles Heidsieck so na voljo v spletni prodajalni vin eVino.

Penine

V spletni trgovini in vinoteki na Šmartinski 53 boste poleg priznanih tujih penečih vin našli tudi številne domače penine, ki bodo navdušile največje poznavalce. Nekatere so brez težav prodrle med svetovno elito, kar dokazujejo številne nagrade. Pridelujejo jih v Brdih, na Obali, Krasu, Bizeljskem, Štajerskem, v Prlekiji in Pomurju.

Strokovnjaki največje spletne vinoteke eVino za letošnji december priporočajo naslednji izbor slovenskih penin:

Penina Gašper prihaja iz vinograda v Goriških Brdah, kjer mediteranski morski zrak in alpski vetrovi ustvarjajo popolne pogoje za vinogradništvo. Je lahkotna, sveža in predvsem zelo pitna. Njen okus je živ, lepo zaokrožen, kar to penino naredi še posebej zanimivo za kombinacije z lahkotnejšo hrano ali kot aperitiv. Pridelana je izključno iz sorte chardonnay po metodi charmat. Posebna tehnika omogoča izjemno naravno pridelavo in ohranjanje primarnih vonjav.

Penina Gašper je najbolj prodajana penina eVina, decembra je na voljo po akcijski ceni 5,45 €.

Bagueri Brut kljub inovativnemu slogu ostaja zvesta harmoničnemu šarmu sort, ki zaznamujeta vse najboljše klasične penine – Chardonnayu in Modremu Pinotu. Rebula pa penini vdahne še prepoznaven briški karakter. Na nosu zaznamo kompleksne in zapeljive arome suhega sadja s kančkom kruhove skorjice in citrusove note. Poleg elegantne in aromatične svežine je mogoče zaznati okus belih sadežov ter polno in harmonično mineralnost.

Bagueri Brut je v vinoteki eVino na voljo po decembrski akcijski ceni 11,35 €.

Spirito 2015 vinske kleti Dolfo je edinstven primer slovenske penine, saj je presežek v vseh pogledih, čeprav je prav minimalizem njen največji atribut. Drobni mehurčki nakazujejo dolgo zorenje na kvasovkah, arome pečenega kruha, zrelega belega sadja, začimb in celo eksotičnega sadja dajejo tej penini izjemno širino. S svojim okusom prepriča še tako zahtevne pivce penečih vin.

Spirito 2015, Dolfo, je v vinoteki eVino na voljo po 20,90 €.

Veličastnost penin poudarimo s pravimi kozarci

Penine in šampanjci šele v pravem kozarcu res pridejo do izraza. Kozarci Riedel poudarijo vse najboljše karakteristike vin.

Nesporna avtoriteta na področju izdelave vinskih kozarcev je podjetje Riedel Crystal, ki se že od leta 1756 ukvarja z izdelavo kozarcev. Lastniki podjetja se zavzemajo za ohranjanje vinske kulture, kozarci pa so namenjeni prav določenemu vinskemu stilu.

Predsednik uprave podjetja, Maximilian Riedel, predstavnik enajste generacije lastnikov podjetja Riedel, o klasičnih ozkih kozarcih za šampanjec meni naslednje:

“Šampanjec je vino, zato ga moramo obravnavati kot vino in mu dovoliti, da v kozarcu s širokim robom razvije vse arome. Ozki kozarci nam ne omogočajo toliko užitkov ob aromatičnih spojinah šampanjca.”

Za pitje šampanjcev in penin še posebej priporočamo naslednje kozarce:

Fatto a mano, v prevodu ‘ročno izdelano’, je nova kolekcija ročno izdelanih kozarcev z barvnimi peclji in bazami, ki jih v podjetju Riedel izdelujejo z uporabo tradicionalnih beneških tehnik, kombiniranimi s tehnologijo 21. stoletja. Kozarce Fatto a mano odlikujejo tipične lastnosti Riedlovih kozarcev: raznolikost, tanko razpihovanje, so nepečeni in imajo tanke peclje. Posebna izdaja kozarcev Fatto a mano z zavitim pecljem je na voljo v elegantni črno-beli barvi, ki od mojstra zahtevajo posebne veščine in popolno natančnost.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s