Vino & hrana: SLADICE

Vsaka sladica ima svoj značaj, h kateremu se lepo poda tudi skrbno izbrano vino. Dobra kombinacija poudari okuse tako sladice kot tudi samega vina. Kakšna pa je ta prava kombinacija? V pomoč ti je lahko nekaj osnovnih pravil.

Osnovno pravilo je, da mora biti vino malce slajše od sladice – a ni tako preprosto! Pazi na sladkorno stopnjo, saj je lahko rezultat pretirano sladek. Za začetek so odlična izbira sladka bela vina, pri rdečih vinih raje izberi med aromatiziranimi vini. Če je sladica zelo sladka, se bo ujela s svežo penino, ki uravnovesi težko teksturo.

Ko z vinom kombiniramo sadne sladice, vedno pazimo, da poudarimo okuse in jih ne zasenčimo. Splošno pravilo je, da izbiramo vina, ki niso pretirano sladka, zato da se dobro ujamejo z naravno sladkobo sadja, izogibamo pa se rdečim vinom. Z močnimi sadnimi okusi kombiniramo aromatična bela vina.

Priporočamo ti, da preizkusiš te kombinacije:

  • Jabolčni štrudelj in Traminec
  • Limonina pita in Rizling
  • Jagodne sladice in Rose
  • Hruška in Prosecco

Čokoladne sladice predstavljajo malo večji izziv. S črno čokolado se najbolje ujamejo fortificirana vina, kot je portovec, ki ga lahko odlično kombiniraš s čokoladno torto ali čokoladnim moussom, medtem ko ob beli čokoladi najbolj ustreza belo vino. Pri čokoladnih sladicah ne moreš zgrešiti z bogatim in suhim začinjenim avstralskim vinom Shiraz. Suhost vina v tem primeru uravnoteži sladkobo čokolade, medtem ko arome marmelade uravnotežijo grenkobo.

Starana vina se odlično ujemajo s sladicami iz oreščkov. Bolj sladka je sladica, bolj sladko je lahko vino. Izrazite okuse lahko kombiniramo z drznejšimi vini, medtem ko se sladice z bolj subtilnim okusom bolje obnesejo z nežnimi belimi vini, ki so s staranjem razvila lastne oreščkaste arome.

Bogat Chardonnay je odličen partner mandljevim sladicam in marcipanu, Sauvignon Blanc pa odlično dopolni sladice s pistacijo.

Mlečne sladice se odlično podajo skupaj z belim vinom. Sauvignon Blanc bo odlično dopolnil najrazličnejše skutne torte, medtem ko ob sladicah, s poudarjeno aromo vanilije, priporočamo tudi muškat ali traminec. Muškat z aromami breskve in mandljev odlično dopolni creme brulee. Tiramisu se zaradi svoje kremne teksture odlično ujame s penečimi vini, izberi pa takšno, ki se ujema tudi s kavnimi okusi.

Karamelne in medene sladice zahtevajo malce več pozornosti, saj kombinacija ne sme biti preveč sladka. Goste teksture sladice, kot je sladka karamela, olajšamo z lahkim penečim vinom, medtem ko se s karamelnimi pudingi odlično ujamejo tudi portovci.

Obišči Evino.si in preveri široko ponudbo vin, ki jih lahko kombiniraš z najrazličnejšimi sladicami, ne spreglej tudi naših akcij.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s