Kako odpreš in hraniš vino?

Odpiranje steklenice vina je nekje med odpiranjem darila in uporabo časovnega stroja. Je hkrati praznovanje in potovanje skozi čas. V tem članku lahko izveš, kako pravilno odpreš steklenico vina in kako shraniš njeno vsebino po odprtju.

Preden se naučimo odpreti steklenico vina kot pravi sommelier, potrebujemo za to primeren pripomoček. Odlična izbira je dvostopenjski odpirač. Ko naslednjič odpreš steklenico, poskusi slediti tem korakom:

  1. Steklenico najprej ”prezentiraš publiki”, da si jo lahko ogledajo.
  2. Z nožem odpirača zarežeš folijo na vrhu vratu pod zamaškom.
  3. Odstraniš zamašek in ga povohaš, tako preveriš, da vino nima napke. Vino z napako namreč zaznaš po slabem vonju na zamašku. Sam zamašek odložiš na mizo, da lahko tudi ostali navzoči pogledajo in povohajo zamašek. Zamašek mora biti moker na notranji strani, kjer je bilo vino, saj to pomeni, da je bilo pravilno hranjeno.
  4. Steklenico odpreš v rokah, naj se ne dotika mize. Odpirač namestiš na sredino zamaška in ga sukaš toliko časa, dokler odpirač ni v zamašku. Pazimo, da ga ne vstavimo predaleč, saj bomo tako uničili zamašek. Zunaj naj ostane približno en zavoj odpirača.
  5. Robove odpirača postaviš na glavo vratu, dobro primeš in s pomočjo odpirača potegneš zamašek. Nato postaviš še daljši del odpirača na glavo vratu in zopet potegneš.
  6. Odpirač odvrtiš ven iz zamaška in ga pospraviš v žep.
  7. Z roko držiš vrat steklenice, z drugo roko pa dokončno potegneš zamašek iz steklenice.
  8. Vino postrežeš gostom.

Ne zgodi se velikokrat, da nekaj vina ostane v steklenici. Kadar pa se, moraš vedeti, kako lahko preostalo vino shraniš.

Zakaj se sploh vino pokvari, če je odprto dlje časa? Gre za proces, ki se zgodi ob stiku vina s kisikom. Ključ do dolgo ohranjenega vina je, da je površinsko čim manj tekočine v stiku s kisikom, to pa lahko zagotoviš na različne načine.

Po vsakem natočenem kozarcu vina ga zapreš z zamaškom in postaviš stran od svetlobe. Večinoma lahko odprta vina postaviš v hladilnik, kjer bo vino dlje časa ohranilo svežino. Kemični procesi se na hladnih temperaturah namreč nekoliko upočasnijo in s tem tudi proces oksidacije. Vino zaprto z zamaškom in hranjeno v hladilniku, bo ostalo sveže še 3 do 5 dni.

Izogni se hranjenju odprte steklenice v ležečem položaju, saj s tem povečaš površino stika vina z zrakom. Prav tako vina ne puščaj ob oknu, saj bosta sonce in sprememba temperature vplivala na kvaliteto vina.

Eden boljših načinov ohranjevanja kakovosti vina je pumpica za shranjevanje vina, ki iztisne zrak ven iz steklenice. Tako ostane vino sveže tudi do 2 tedna v hladilniku. Po odprtju steklenice lahko zapremo steklenico tudi s pomočjo različnih zamaškov.

Za večje poznavalce vin, ki uživajo ob pitju posebnih, velikih vin, so primerni predvsem vinski sistemi Coravin, kjer igla vinskega sistema preluknja zamašek, inertni plin aragon pa nadomesti iztočeno vino v steklenici in ga hkrati zaščiti pred oksidacijo. S tem sistemom vino ostane sveže tudi več mesecev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s