Izberi pravi kozarec

Izbira pravega kozarca za vino je bolj pomembna, kot se zdi na prvi pogled. Oblike kozarcev ustvarjajo optimalne pogoje za okus in vonj določenih vrst vina. Če se odločiš za uporabo enega kozarca za vse sorte vina, delaš kompromis, saj na cvetico vina, arome, ravnovesje in zaključek vpliva oblika kozarca, iz katerega ga piješ.

Kako, kje in kdaj je sploh nastal kozarec za vino? V 15. stoletju, v svetovni prestolnici steklarstva, Benetkah. Vino so prej pili iz različnih čaš, narejenih iz česar koli, od lesa do usnja, od lončevine do kositra. Odkritje in uporaba kristalnega stekla na otoku Murano v Benetkah, ki je bilo prvo brezbarvno steklo, je povzdignila videz steklenih izdelkov. Osnovna oblika sodobnega kozarca naj bi temeljila na kelihu, ki ga sestavljajo čaša, pecelj in osnova.

Glede na veliko raznolikost rdečih in belih vin je smiselno, da se tudi kozarci med seboj razlikujejo. Oblika kozarca za vino določi, kje požirek pristane na tvojem jeziku. Nekateri zdrsnejo naravnost na konico tvojega jezika, drugi pa zadenejo sredino ali nebo in tako izpostavijo različne okuse. Skratka, vse pri kozarcu je zasnovano tako, da ti ponudi pijačo najboljšega možnega okusa.

Ustrezen kozarec za belo ali rdeče vino omogoča, da se sprostijo ustrezne arome vina. Brez teh dišečih arom in šopkov ne moreš uživati v kozarcu pristnih, popolnoma razvitih okusov vina. Vsaka vinska sorta ima prav tako idealno temperaturo za serviranje. Kot splošno pravilo je najbolje, da bela vina postrežeš ohlajena ali pol ohlajena, rdeča vina pa pri sobni temperaturi. Zato je pomembno, da se pri pitju vina ne prenese telesna temperatura na vino. Če kozarec držiš za pecelj, ohraniš temperaturo vina takšno, kot mora biti.

Platišča kozarca za vino so najvišji del kozarca ali del, ki je pri pitju v stiku s tvojimi ustnicami – zato se pogosto imenuje tudi ustje kozarca. Tanjši kot je rob, lažji in bolj gladek je požirek vina. Širša kot je čaša, lažje je vrtinčiti vino med požirki in pred njimi. Pri vrtenju vina se sproščajo niansirane arome, ki se lahko skrijejo v statični pijači in tako ustvarijo bolj zapleten okus. Na splošno imajo kozarci za rdeče vino širše robove kot večina kozarcev za belo vino.

Še tako izbrani kozarci za vino pa ne bodo dosegli svojega namena, če bodo umazani. Vino vedno postrezi v čistem kozarcu, kozarcev ne shranjuj obrnjenih narobe ali v škatlah.

Koliko vina pa lahko naliješ v kozarec? Moraš mu dati nekaj prostora za dihanje, saj se le tako izrazijo vse arome. Priporočena velikost serviranja je približno 100-125 ml.

Kozarci za belo vino

Sveža bela vina se običajno postrežejo v manjših kozarcih. Tako se ohranijo cvetlične arome in hladnejša temperatura, izrazi se več kislosti. Bogata bela vina pa se običajno postrežejo v večjih kozarcih, ki zaradi širšega ustja bolje poudarijo kremasto strukturo.

Sauvignon Blanc, Winewings

Kozarci RIEDEL Winewings prvič poudarjajo predvsem mineralnost vina, medtem ko vse druge kolekcije ponavadi poudarjajo sadnost. Kozarec poudari svežino, intenzivnost in harmoničnost Sauvignon Blanca.

Riesling Grand Cru – set 2 kozarcev, Vinum

Ta oblika je najbolj vsestranska v seriji Vinum. Pomaga uravnotežiti sveže lastnosti in visoko mineralne sestavine ter poudari čudovite sadne arome.

Chardonnay – set 2 kozarcev, Heart to Heart

Kozarec razvije intenzivnost polnih belih vin, vključno z večplastnimi vonji vina. Širok kozarec omogoča bogatemu šopku, da razvije svojo čudovito raznoliko aromo, poudari finost in hkrati zmanjša tveganje, da bi bila bela vina bogatejših oblik preveč koncentrirana.

Kozarci za rdeče vino

Izbira kozarca za rdeče vino je v veliki meri povezana z ublažitvijo grenkobe tanina ali pikantnih okusov. S primernim kozarcem s široko odprtino namreč dobimo bolj gladek okus vina.

Nekatere vrste vina, zlasti bogata rdeča, kot sta Barbera in Cabernet Sauvignon, morajo biti pred serviranjem izpostavljena zraku. Ta korak omogoča vinu, da zadiha, določene spojine pa oksidirajo in odkrijejo popoln izraz svojih edinstvenih okusov. Čeprav je vina najbolje prezračevati v dekanterju, pa lahko za prezračevanje uporabiš tudi velik, sortno pravilen kozarec za vino.

Pinot Noir – set 2 kozarcev, Performance

Kozarec Pinot Noir je popoln za ravnovesje med krhkostjo in kompaktnostjo svežega sadja v lahkih vinih iz novega sveta. Performance je prva serija vinskih kozarcev, ki jih je izdelal Riedel, z inovativnim optičnim učinkom.

O družini Riedel

Inovativno in nenehno razvijajoče se podjetje Riedel vodi na področju sodobnih, funkcionalnih steklenih izdelkov. Že 11 generacij se podjetje razvija skupaj s trendi uživanja vina.
So nesporna avtoriteta na področju izdelave vinskih kozarcev. Njihovo vodilo je, da si vsaka vinska sorta zasluži svojo obliko kozarca, saj se le tako lahko predstavi v polni luči.

Maximilian Riedel, 11. generacija, je leta 2014 prevzel mesto izvršnega direktorja in je nadaljeval z razvojem blagovne znamke za sodobnega pivca. Od uvedbe serije O do svoje izvirne zbirke funkcionalnih dekanterjev si Maximilian prizadeva graditi na neverjetni zapuščini svoje družine. Njegov zadnji pohod je v svet koktajlov in širi iznajdljivost Riedla onkraj vina.

Bar Rock Glass – set 2 kozarcev

Kozarec Bar Rock Glass je del revolucionarne Riedel kolekcije, narejen iz kristala. Ta kozarec je kot nalašč za destilate ali koktejle, postrežene na ledu.

Spritz drink set 4 kozarcev

Spritz Drinks Set je odlična izbira za aperitive. Kozarec z elegantnim steblom je idealen za razne mešane pijače, od aperola do gin tonica. Vsak set vsebuje tudi štiri recepte za spritz koktejle.

Preveri ponudbo kozarcev Riedel na eVino.si. Za kratek čas smo določene izdelke, s katerimi boš obogatil svojo zbirko kozarcev, tudi znižali.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s