Znameniti šampanjci Pol Roger

Pol Roger je prvo steklenico prodal leta 1849, pri komaj 19 letih. Še danes so ena izmed redkih šampanjskih hiš Grande Marque, ki ostajajo v družinski lasti in upravljanju. Po vsem svetu so znani zaradi svojih elegantnih in finih šampanjcev, pa tudi kot najljubši šampanjec Churchilla.

V lasti imajo 92 hektarjev vinogradov in kleti, tik ob 7,5 km dolgi aveniji Champagne. Klet Pol Roger je med najhladnejšimi (cca. 9,5°C) in najglobljimi v Epernayu. Najnižja točka je 33 metrov pod zemljo. Take razmere so idealne za sekundarno fermentacijo in zorenje na kvasovkah; rezultat je fina in čvrsta pena iz drobnih mehurčkov, kar je zaščitni znak kleti Pol Roger.

Lani se je uvrstil na drugo mesto ‘’The World’s Most Admired Champagne Brands’’ po izboru Drinks International, že zadnjih pet let pa osvaja tri najvišja mesta in vztrajno dosega najboljše ocene.

Blanc de Blancs 2015

Pol Roger Blanc de Blancs 2015 je bogat šampanjec z močjo in preciznostjo. Očara nas v kozarcu, z mamljivo bledo zlato barvo in obstojno nitjo finih mehurčkov. Na nosu note maslenega peciva, meringue in belih cvetov, podkrepljene s pikantno svežino. Poln in bogat, a zadržan. Zaključek je impresiven in zapeljiv z notami posušene breskve in lešnika.

Eleganten in mineralen šampanjec je ”crispy” teksture, z notami azijske hruške, limone, soljenih mandljev in belih medenih ter sočnih cvetov. Čvrst in dolg zaključek. Odličen že zdaj, a primeren za staranje vse do leta 2034.

Wine Spectator, 94 točk

Sir Winston Churchill 2013

Šampanjec Sir Winston Churchill je bil narejen, kot pove že samo ime, v čast Winstonu Churchillu. Prav takšen, kot ga je on imel rad – robusten, staran, s polnim telesom.

Narejen je iz sort Modri Pinot in Chardonnay, dejansko razmerje med tema sortama pa je strogo varovana družinska skrivnost. Prav ta slog in spoštovanje tradicije sta sprožila vseživljenjsko navezanost Churchilla na Pola Rogerja, ki je slavno rekel: “V porazu ga potrebujem, v zmagi si ga zaslužim.” Letošnje leto obeležujemo že 20. izdajo znamenitega šampanjca.

Prijateljstvo med Pol Rogerjem in Sir Winstonom Churchillom sega v leto 1945, ko je med kosilom, ki ga je pripravil britanski veleposlanik v Franciji po osvoboditvi Pariza, Churchill z ženo Clementine srečal očarljivo Odette Pol Roger. Od takrat naprej je Odette vsako leto na njegov rojstni dan poslala Churchillu škatlo šampanjca. Njegov odnos z družino je bil tako tesen, da je Pol Roger po njegovi smrti nalepil črne nalepke na vse njihove steklenice, namenjene v Združeno kraljestvo. Leta 1975 je šampanjska klet Pol Roger šla še korak dlje in po njem poimenovala svoj prestižni cuvée ter ga izdelala v robustnem in zrelem slogu, ki mu je bil tako všeč.

‘Sir Winston Churchill, letnik 2013, se je izkazal še za posebej dobrega, saj iz kozarca prinese arome citrusov in kandirane limone, dopolnjenega s subtilnimi pridihi brioša in medu. Srednje do polnega telesa, z globokim sadnim jedrom in lahkimi kislinami. Elegantna, prodorna izvedba Churchilla, ki izstopa po svojem šarmu in lahkotnosti.

William Kelley, Wine Advocate, 96 točk

Šampanjce Pol Roger lahko kupiš na eVino.si.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s