Mednarodni dan ruma

Veš, da drugo soboto v juliju zaznamuje mednarodni dan ruma? Odlična priložnost, da ti povemo več o tej priljubljeni pijači.

Rum se je v svetu destilatov pojavil mnogo pozneje kot viski, gin in tekila ter tisočletja po odkritju vina. Je pijača z zanimivo zgodovino, čeprav ga poznamo šele s konca 17. stoletja. Čeprav je rum največkrat uporabljen v popularnih koktejlih, pa je to veliko več kot le pijača za poletne zabave. Navduši nas tudi, ko ga pijemo kot samostojno pijačo. Rum naj bi bil sprava pijača mornarjev in piratov, saj je bil posebno na Karibskem otočju relativno dosegljiv in so ga v kratkem časovnem obdobju uporabljali tudi kot plačilno sredstvo.

Zgodovina ruma

Prva omemba ruma sega v konec 17. stoletja, podobne pijače pa bi lahko obstajale že skoraj 1000 let prej, na drugem koncu sveta, v Iranu ali Indiji. Sklepamo lahko, da se je rum pojavljal vsepovsod, kjer so gojili sladkorni trs – na Jamajki, Kubi, v Dominikanski republiki, Portoriku in Venezueli. Rum je bil povezan tudi s temnejšo zgodovino sveta – s suženjstvom na plantažah, saj so prav tam odkrili, da lahko s fermentacijo stranskega produkta proizvodnje sladkorja pridejo do alkoholne pijače prijetnega okusa.

Prvotno so fermentirali melaso in s tem dobili nizkoalkoholno fermentirano pijačo, šele kasneje so z destilacijo in z odstranjevanjem nečistoč prišli do odličnih destilatov sladkornega trsa. V kratkem času je rum osvojil svet, proizvajali so ga celo na Švedskem in v Franciji. Vrednost te novo odkrite pijače se je kmalu dvignila, kar so izkoristili kolonialisti in uspešno trgovali s tem eksotičnim žganjem.

Ime naj bi prihajalo ali iz latinske besede za sladkor »saccharum« ali iz besede rumbullion, kar pomeni »izbruh razburjenja«. Po drugi teoriji ime izhaja iz angleške pogovorne besede »rum«, ki je v 17. stoletju pomenila najboljši. Tretja teorija pa pravi, da je ime povezano z velikimi nizozemskimi kozarci – rummers. Prva omemba ruma sega v maj 1657, ko je vrhovno sodišče Massachusettsa prodajanje močnega likerja, poznanega kot rumme, razglasilo za ilegalno.

Kako nastane rum?

Kot že veš, je rum destilat stranskih produktov sladkornega trsa – sladkorja, melase ali sirupa. Katera surovina je izbrana za proizvodnjo ruma, je odvisno od proizvajalca in tehnologije, vendar pa z destilacijo katere koli sestavine dobimo podobne arome – rum nasploh deluje sladkobno in ima okus po karameliziranem sladkorju.

Običajno se stara v hrastovih sodih od tri do deset let. Čas staranja je predvsem odvisen od podnebja. V toplejših podnebjih je zorenje krajše, v hladnejših pa daljše. Rumi v francoskem slogu zorijo v sodih, v katerih je bil konjak, pri angleških pa večinoma v sodih za viski.

Zakaj so si rumi različni med sabo?

Izmed vseh žganih pijač je rum edini, ki nima jasno začrtanih pravil proizvodnje in posledično veliko različnih stilov in okusov. Rum lahko delimo na tradicionalni in »kmetijski rum« (rhum agricole). Tradicionalni rum je narejen iz melase (in drugih stranskih proizvodov sladkornega trsa), medtem ko rhum agricole prihaja iz soka sladkornega trsa. Na splošno ima rum iz trsnega soka bolj zemeljski profil okusa kot tradicionalni rum, ki ima ponavadi več sadnih in karameliziranih not.

Stil je močno odvisen od okolja, v katerem se proizvaja. V Srednji Ameriki navadno proizvajajo rume lažjega telesa, ki s krajšim staranjem dobijo nežne sadne in cvetlične note. Barbadoški rumi so bolj karakterni, tistim iz Trinidada pa največkrat dodajajo začimbe, kot so vanilija, cimet in ingver.

Na slog ruma so močno vplivali Španci, Angleži in Francozi, ki so na svojih ozemljih razvili svoj slog ruma, pri čemer so se zgledovali po tradicionalnih pijačah iz svojega domačega okolja – Angleži po viskiju, Francozi po konjaku in armagnacu, Španci pa po brandyju de Jerez. Rumi angleškega stila so temnejši, z jasnimi notami melase in zelo viskozni. Francoski stil ruma prepoznamo po lažjem telesu in bolj zeliščnem karakterju, saj je pridelan iz trsnega soka. Španski stil ruma je najširše zastopan in tudi najbolj raznolik, saj ga proizvajajo nv številnih državah, okusi segajo od nežnejših in bolj elegantnih not v milejših podnebjih do robustnejših in bolj živahnih rumov v toplejšem podnebju.

Med predstavniki španskega stila si zagotovo že slišal za rume Dictador, Diplomatico, Havana Club, Bacardi in Ron Zacapa.

eVino namig – RUM DICTADOR

Dictador je dinamičen in modern, uteleša dediščino in več kot 100-letno zgodovino proizvodnje vrhunskih žganih pijač. Zgodovina Dictadorja sega v 18. stoletje, ko je v kolumbijsko Cartageno prispel Španec Severo Arango y Ferro, ki so ga zaradi svoje narave dela hitro poimenovali »Dictador«. Rum ga je takoj navdušil in z njim je uspešno trgoval. Stoletje pozneje so njegovi potomci ustanovili destilarno v Cartageni in svojo znamko poimenovali po svojem predniku.

Dictador je proizveden izključno iz deviškega medu sladkornega trsa in destiliran v inoks kotlih tipa »alembic«, ki prinašajo podobne rezultate kot tradicionalni bakreni kotli. Mlajši rumi se v procesu zorenja namreč mešajo s tistimi starejšega letnika, kar daje posebno mehkobo in aromatiko, Posebnost teh vrhunskih rumov iz Kolumbije je tudi ta, da jim ne dodajajo sladkorja, kot je to navada pri marsikaterih drugih znanih proizvajalcih rumov.

V eVino vinoteki lahko najdeš široko ponudbo rumov, med njimi tudi rume Dictador.

Povzeto po članku “Rum ni samo za v potico in rumkolo”, Redakcija o vinu

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s