Vino & hrana: SIR

Vino in sir gresta z roko v roki in možnosti za spajanje je dandanes nešteto. S pravilnim ujemanjem drug iz drugega potegneta najboljše in ustvarita izkušnjo, ki ne bo nikoli razočarala. Pripravili smo vodnik, s katerim boš zagotovo odkril zanimive in odlične kombinacije.

Združevanje vin in sirov iz iste regije je dobro, “varno” mesto za začetek kombinacij vina in sira. Na primer, dober italijanski Chianti in močan parmezan bosta poskrbela za očarljivo mešanico.

Če moraš eno samo vino natočiti z mešanim krožnikom sirov, je prava izbira suh rizling. Nizka stopnja alkohola, a visoke kisline, mineralnost in arome tropskega sadja mu omogočajo širok razpon. Skoraj vedno se dobro obnesejo tudi peneča vina, od suhih do bolj sladkih. Njihova bogata kislost in arome oreščkov dopolnjujejo raznolike sire, od svežih do starih.

Trše vrste sira (npr. cheddar ali parmezan) prenesejo več vin z visokimi tanini, medtem ko se kremni siri, kot je brie, običajno bolje ujemajo z vini z visokimi kislinami, kot je Chardonnay.
Eno prvih pravil pri združevanju vina in sira je, da drznost ali intenzivnost sira ne premaga izbranega vina (ali obratno). Siri se gibljejo od lahkih in svežih pa vse do zelo trdih in staranih, enako velja za vino. Upoštevaj starost, telo in intenzivnost, da bi najdeš par, ki odlično dopolni drug drugega.

Bogata rdeča vina

Vina, kot so Cabernet Sauvignon, Syrah in Zinfandel, se dobro ujemajo z enako intenzivnimi siri. Kombiniraj jih s čvrstim in nekoliko slanim sirom. Popolna kombinacija so majhni koščki sira in kruh, popečen nad žarom.

Cabernet Sauvignon se odlično poda k staranim cheddarjem in popranim sirom. Tobačne note v Shirazu z poudariš dimljenim sirom. Malbec odlično dopolni gaudo in edamec. Tako vino kot sir sta aromatična in aromatična, ne da bi bila premočna, rezultat pa je dopolnjujoča se kombinacija okusov.

Trde italijanske sire, kot je parmezan, kombiniraj z drznimi italijanskimi rdečimi vini, kot so Sangiovese, Nebbiolo ali Aglianico

Sveža rdeča vina

Lahka rdeča vina, kot sta Modri Pinot in Baujolais, se lepo ujemajo s siri z nežnimi okusi in oreščkastimi, srednje trdimi siri, kot je gruyere. Če uživaš v mehkejših sirih, priporočamo bolj zrele, kor sta brie ali camembert.

Bela vina

Bela vina se običajno ujemajo z veliko širšo paleto sirov kot rdeča. Le en sir je malo bolj problematičen – sir z modro plesnijo. Ta se najboljše ujema s sladkimi vini, kot sta Muškat in Port. Polsuh rizling se čudovito ujema s fondujem. Sladkost in kislost dopolnjujeta robustne okuse fonduja in mu dodata nežnost.

Sveži, kisli siri, kot so chevre, quark ali feta, kombiniraj z belimi vini z visokimi kislinami, kot so Sauvignon Blanc, Chenin Blanc ali Pinot Grigio. Blažje, kremaste sire, kot so mozzarella, havarti ali brie kombiniraj s kremastimi vini polnejšega telesa, kot sta Viognier ali Chardonnay. Citrusi in mineralne note, ki jih najdemo v francoskem Sauvignon Blancu, izpostavijo čudovite arome oreščkov, ki jih najdemo v kozjem siru. Kislost je tudi odličen način za zmanjšanje teže kozjega sira.

Peneča vina

Ko vse drugo ne uspe, se peneča vina, kot se Prosecco, Cava ali Champagne, dobro ujemajo s skoraj vsemi vrstami sira. Mehurčki delujejo kot čistilo za nebo za celoten spekter sirov.
Mehkejša tekstura sira s trojno smetano, kot je brie, zahteva nekaj ostrega in kislega, da razreže maščobo. Visoka kislina in prijetno pekoči mehurčki šampanjca se združujejo z briejevo gosto kremnostjo v odličnem kontrastu. Poleg tega arome brioša v šampanjcih dodajo okusen delček zapečenosti. Starane različice asiaga se presenetljivo dobro ujemajo s sadnim, suhim Proseccom ali Moscato d’Asti.

Že razmišljaš, kakšno sirno ploščo in vinski večer bi pripravil? Priporočamo ti, da obiščeš našo spletno vinoteko, oglasiš pa se lahko tudi na Šmartinski 53, kjer ti bomo z veseljem pomagali pri nakupu.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s