Kako dobro poznaš Modri Pinot?

Modri ​​Pinot je ena najstarejših sort grozdja, več kot 1000 let starejša od Cabernet Sauvignona. Gre za grozdje s črno lupino, ki uspeva v hladnejših podnebij. Je ena od redkih sort rdečega grozdja, ki se lahko uporablja v rdečih, rosé, penečih (zagotovo si že slišal za šampanjec Blanc de Noirs) in celo belih vinih! 18. avgusta praznujemo mednarodni dan Modrega Pinota.

”Analiza DNK je pokazala, da so Modri Pinot, Sivi Pinot in Beli Pinot mutacije istega grozdja! Če ti je všeč Modri Pinot, preizkusi še ostale pinote!”

Od kod prihaja in kje raste?

Medtem ko izvor tega starodavnega grozdja ni povsem znan, je Burgundija v Franciji že dolgo njegova domovina. Ko so burgundska vina postajala vedno bolj slavna (in tudi dražja), so si vinarji po vsem svetu prizadevali posnemati uspeh regije, kar je privedlo do zasaditev Modrega ​​Pinota po svetu. Najbolje se obnese v hladnejših podnebjih, saj njegova značilna kislina, nežnost in finost izzvenijo v toplejših podnebjih in vročem vremenu.

Najboljši Modri Pinot naj bi prihajal iz Francije, Švice, Nemčije, Avstrije, Nove Zelandije, Avstralije, Kalifornije, Oregona, New Yorka in Čila.

Slovenski Modri Pinot

Modri Pinot v Sloveniji raste predvsem v primorski in podravski regiji, natančneje v Vipavski dolini, Brdih, Radgonskih goricah, mariborskem in ljutomersko-ormoškem podokolišu. Na ozemlju Slovenije naj bi se pojavil že leta 1822, danes pa se letno pridela približno 600 tisoč litrov Modrega Pinota.

Zakaj je priljubljen?

Modri ​​Pinot je najbolj priljubljeno rdeče vino lahkega telesa na svetu. Oboževan je zaradi svojih arom rdečega sadja, cvetov in začimb, ki jih poudari dolg in gladek zaključek. Hkrati je zelo vsestransko vino za kombiniranje s hrano, saj ima visoke kisline in malo taninov.

Kakšnega okusa je?

Običajno je Modri Pinot suh, lahkega do srednjega telesa, z lahkotno kislino, svilnatimi tanini in alkoholom, ki se giblje med 12–15 %. Za najboljše Modre Pinote so značilne kompleksne arome, ki vključujejo češnje, maline, gobe in gozdna tla ter vanilijo in pekoče začimbe, ki jih vino pridobi ob staranju v francoskih hrastovih sodih. Hladnejše podnebje daje bolj nežen Modri Pinot z lahkim telesom, v toplejšem podnebju pa dobimo vina polnejšega telesa z več alkohola.

Kako ga postrežeš?

Modri ​​Pinot bo najbolj navdušil, ko je ohlajen med 12 in 18 °C. Lažja vina lahko postrežeš bližje 12 °C, tista s polnejšim telesom pa bližje 18 °C. Če steklenice ne popiješ do konca, zamenjaj zamašek in jo postavi v hladilnik. Okusi bodo ostali sveži 1–3 dni.

Kaj pa hrana?

Najboljše kombinacije s hrano dopolnjujejo lepe sadne okuse, nežno kislost in eleganten slog vina. Zaradi teh lastnosti je Modri Pinot popoln partner lahkemu rdečemu mesu, kot sta raca in jagnjetina, ali belemu mesu, kot so puran, svinjina in piščanec. Odlično se poda k ribam polnejšega okusa, kot je losos.

Gobe in zelišča, kot je timijan, se ujemajo s pikantnimi okusi vina, še posebej v rižotah in testeninah. Kombinacije, ki ne delujejo z Modrim Pinotom, so živila, ki so gosta in bogatega okusa, saj lahko preglasijo nežnost vina.

eVino predlogi

Bourgogne Pinot Noir 2015, Domaine Nicolas Rossignol, Francija

Bourgogne Pinot Noir je pridelan iz različnih vinogradov na legah Volnay in Pommard. Vino je nežno in sadno. Zaradi leg so njegovi tanini svilnati.

Krasno Modri Pinot 2019, Klet Brda, Goriška Brda

Vino globoko rubinaste barve z opečnatim odteknom je zelo sadno, arome nakazujejo na zrelo sadje in jagodičevje. Je polnega telesa, prijetno mehko s toplim zatonom.

Modri Pinot 2017, Tinpot Hut, Nova Zelandija

Izjemen letnik novozelandskega vina. Intenzivna aroma črnih češenj, borovnice in slive se mešajo z vonjem ribeza. Na okusu je vino polno, lepo izraženo s pridihom gob in popečenega lesa. Tanini so mehki in svileni.

Burja Noir 2019, Posestvo Burja DEMETER, Vipavska dolina

Burja Noir ima mladostno, pestro cvetico, prevladujejo zreli rdeči sadeži, kot so maline in jagode. Navduši nas z izjemno žametno teksturo in polnim sadnim okusom.

Za popolno izkušnjo ti priporočamo, da izbereš še idealen kozarec za to sorto.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s