Vino & hrana: ŽAR

Poletje ni pravo poletje brez druženja ob žaru. Morda vino ni ravno prva pijača, na katero pomisliš, ko slišiš besedo žar, a verjemi, da lahko s pravimi kombinacijami vina in jedi z žara potegneš iz obeh najboljše.

RDEČA VINA

CABERNET SAUVIGNON

Odličen v kombinaciji z zrezki in cheeseburgerji.

Rdeča vina, bogata s tanini, odlično očistijo nebo po ugrizu topljenega cheeseburgerja ali ravno prav mastnega burgerja. Cabernet Sauvignon ponudi ob klasičnem govejem burgerju, saj bo popestril okus popra in tobaka v jedi.

MERLOT

Odličen v kombinaciji z burgerji, piščancem na žaru in gobami.

Merlot leži v sredini spektra rdečih vin, ko govorimo o kislosti in taninih, zaradi česar je izjemno gladek in prijazen do hrane. Sadne in popraste arome se odlično povežejo z omakami za žar.

MODRI PINOT

Ponudi ob lososu, gobah ali zelenjavnih burgerjih.

Modri P​inot je eno najbolj hrani prijaznih rdečih vin. Po telesu je vino dovolj lahko za lososa na žaru, vendar dovolj kompleksnega okusa, da zdrži začinjene zelenjavne burgerje.

ROSE

Kombiniraj ga s piščancem na žaru, kozicami, lososom, gobami, vegi burgerji in zelenjavo

Rosé in poletje sta odličen par. Rosé je osvežujoč kot bela vina, vendar se pogosto pije kot rdeča. Ohlajen rosé postrezi z lažjim mesom, zelenjavo z žara ali pa ga pij samostojno. Zaradi svežine roseja dobiš odlične kombinacije tudi z burgerji s pekočo omako.

BELA VINA

CHARDONNAY

Kombinira se s piščancem na žaru, kozicami, lososom in cheeseburgerji.

Chardonnay je belo vino s polnim okusom, z aromami od gladkih in maslenih do citrusnih in aromatičnih. Kombinacija z mastnimi ribami, kozicami na maslu ali piščancem na žaru (za bonus točke dodaj še sveže stisnjeno limono) odlično odraža okus in teksturo belih vin. Kislost Chardonnaya bo presekala tudi bogat in kremast okus cheeseburgerja.

SIVI PINOT & SAUVIGNON BLANC

Ujame se s kozicami in belimi ribami.

Lažje jedi se odlično ujamejo z vini lahkega telesa z ostro in osvežujočo kislino. Citrusne note Sivega Pinota dopolnijo kozice ali ribe in limono, zeliščne lastnosti Sauvignona pa se povežejo z jedmi, kot je riba, začinjena s timijanom in rožmarinom.

MALVAZIJA

Priporočamo ob ribjih in zelenjavnih jedeh.

Arome Malvazije se odlično dopolnujejo s številnimi jedmi, ki so pripravljene na žaru. Poda se k preprostim morskim jedem z žara, kot so lignji, gamberi ali ribe ter k zelenjavi z žara. Njena svežina in citrusne note poudarijo naravne arome hkrati pa ohranjajo ravnovesje.

Se ti že cedijo sline? Ta vikend povabi prijatelje na druženje ob žaru in kozarcu vina ter preizkusi naše nasvete. Za najboljši izbor vin pa pobrskaj po naši spletni vinoteki. Za lažje načrtovanje piknika smo zbrali nekaj predlogov vin in pripravili posebne pakete.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s