Vse o »Cabu«

V sedemnajstem stoletju je v jugozahodni Franciji prišlo do naključnega križanja Cabernet Franca s Sauvignon Blancom in tako se je rodila najbolj priljubljena rdeča sorta grozdja na svetu – Cabernet Sauvignon. Kljub svoji majhnosti je grozdje Cabernet Sauvignona precej čvrsto in dobro uspeva skoraj povsod, ne glede na podnebje. Lahko preživi tudi skoraj vse vremenske razmere, bolezni in napade insektov, zaradi česar je neprecenljivo za vinarje.

Od kod prihaja in kje raste?

Čeprav izvira iz Francije, zdaj uspeva v vseh večjih vinarskih regijah na svetu. V Evropi je Bordeaux zagotovo najbolj znana regija, a Toskana je s pojavom Supertoskancev postala še ena od ključnih igralk. Kar zadeva Novi svet, je Kalifornija, zlasti Napa, igrala veliko vlogo pri priljubljenosti grozdja, pa tudi Čile, južna Avstralija in Washington.

Kalifornija je postala znana po svojih Cabernetih leta 1976 na dogodku, imenovanem Pariška sodba. Dva francoska vinska sodnika sta z zavezanimi očmi poskusila dve rdeči vini: Bordeaux iz Francije in Cabernet iz Kalifornije. Za zmagovalca so razglasili kalifornijski Cabernet Sauvignon, kar je osupnilo vinski svet, ki je dolgo verjel, da ima Francija monopol nad najboljšim rdečim vinom na svetu. Danes številne kleti v Kaliforniji proizvajajo 100-odstotno čisti Cabernet Sauvignon, v nasprotju z regijami, kot je Bordeaux, ki so znane po zvrsteh.

V drugih državah po svetu proizvajalci izkoriščajo svoje edinstvene rastne pogoje za izdelavo vin na osnovi Cabernet Sauvignona, ki izražajo njihov delček planeta. V Sloveniji je sorta razširjena predvsem v primorski regiji, kjer predstavlja 8 % vseh trt.

Cabernet Sauvignoni iz hladnejših regij bodo dali vina z rahlimi notami mete in zelene paprike, ki postanejo sčasoma bolj opazne, medtem ko bo grozdje z bolj zmernega podnebja  dalo vina s temnimi notami črne češnje in ribeza, bistveno toplejše regije pa bodo dale močna vina z okusi marmelade iz črnega sadja.

Kakšnega okusa je?

Cabernet Sauvignon je eno najbolj robustnih vin na trgu, znano po svoji temni barvi in polnem telesu. Zaradi velikega obsega proizvodnje je pogosto na voljo in poceni, kar še povečuje njegovo priljubljenost. Ponaša se z močnejšimi tanini kot Merlot ter z gostejšo teksturo in težo kot Modri Pinot.

Arome segajo od črnega ribeza, češenj, cedre in celo mete, s staranjem pa prevzame čudovite note usnja, posušenih zelišč in tobaka. Cabernet se odlično ujame s hrastom. Ta lesni okus – ki se pojavi ali med fermentacijo ali procesom staranja – dopolnjuje slajše note vanilije in začimb. Pomembne so tudi note zelene paprike, ki jih povzročajo pirazini: spojina, ki prevladuje v premalo zrelem grozdju. Čeprav bi jih lahko šteli za vinsko napako, ob spretnem ravnanju dodajo privlačno pikantno noto.

Na nosu je precej lahek, kar ublaži sadne okuse in presladke note. Ima močne tanine, ki se s staranjem mehčajo. Vina imajo visoko vsebnost alkohola, običajno v razponu od 13 do 14 %. Cabernet Sauvignoni iz Kalifornije, Avstralije in Čila imajo še višjo vsebnost alkohola –  več kot 14,5 % in včasih celo čez 15 %.

Kako ga postrežeš?

Pri postrežbi Cabernet Sauvignona upoštevaj osnovne napotke za najboljšo temperaturo vina. Da bi se izognil jušnemu, grenkemu in preveč alkoholnemu kozarcu ”Caba”, ga postrezi le malo nižje od sobne temperature, na približno 14-18 °C.

Zaradi taninov je pomembno, da steklenica ali kozarec Cabernet Sauvignona dobi dovolj kisika, kar mu bo pomagalo, da se odpre in bolj polno izrazi svoj potencial. Da bi to dosegel, razmisli o pretakanju vsebine steklenice – večina ljudi običajno pretaka le najstarejša ali najdražja rdeča vina, vendar bo tudi Cabernet Sauvignonu z zmerno ceno verjetno koristilo, počaka v dekanterju – ali pa ga postrežeš v velikih kozarcih za vino.

Za Cabernet Sauvignon je idealen bordojski kozarec. Z manjšo posodo in višjim kozarcem kot standardni kozarec za rdeče vino poudari kompleksne arome in zagotovi dovolj prostora za prezračevanje vina.

Kaj pa hrana?

Cabernet Sauvignon ima višje kisline in bolj izrazite taninie. Mlajše kot je vino, bolj krepak naj bo obrok. Rdeče meso (kot so rebrca, zrezki, klobase in goveji burger) se čudovito ujema s Cabernet Sauvignonom. Prikrajšani pa ne bodo niti vegetarijanci, saj odlično dopolni močne sire. Poišči čvrst, kompleksen sir, ki se bo lepo ujel z dolgim pookusom in bogatim okusom vina. Staran cheddar, gauda in gruyere so dobra izbira.

Čudovito se ujema s številnimi predjedmi. Losos, še posebej, če je nastrgan z začimbami ali mu je dodana odločna omaka, dokazuje, da se lahko rdeče vino in ribe dobro podajo k obroku. Dopolni lahko celo čokoladne jedi – le izogni se preveč sladkim čokoladam, zaradi katerih bodo imeli tanini v Cabernet Sauvignonu verjetno moteče grenak okus. Za sladico raje izberi robidovo, češnjevo ali borovničevo pito ali katero koli temno čokoladno poslastico.

eVino izbor

Te je ob branju zamikal kozarček? Preveri našo ponudbo na eVino.si.

Cabernet Sauvignon Reserva 2016, Dolfo

Resno, zrelo vino rubinasto rdečih globin, na površju katerih se lepo odsevajo opečnato rjavkaste nianse. Vonjave črnega ribeza in višnje v kombinaciji s hrastovim lubjem in nežno cedrovino so lepo omotane v dimne note mesa in tobačnega dima. Po okusu je krepko suh, svežih kislin in bogate strukture, v kateri se razodevajo mineralne arome prsti in dišave kadil. S primerno količino so prisotni zreli tanini, ki skupaj z bogastvom pookusa kažejo na odlično integriran les.

Cabernet Sauvignon 2021, Yellow Tail

Polsuh avstralski Cabernet Sauvignon nas očara s prijetnim sadnim vonjem in okusom. Prepoznamo arome črnega ribeza, rdeče češnje in pridih zemlje. Pookus je prijeten in rahlo spominja na vanilijo. Nesporna zvezda avstralskih ljubiteljev Cabernet Sauvignona.

Cabernet Sauvignon Napa 2016, Freemark Abbey

Vino temno rubinaste barve, ki izrazito izraža aromo in okuse temnega sadja. V vinu se čudovito prepletajo arome temnega sadja (kot so robidnice, črni ribez, borovnica in temna češnja) ter pikantno-sladkaste hrastove arome. Zaznamo tudi odtenke temne čokolade, čokoladno-jagodnega trufla, posutega s kakavovim prahom, kole, cedre, cimeta, klinčkov in pridiha tobaka.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s