Spoznaj Merlot

Merlot je eno najbolj priljubljenih rdečih vin na svetu, znano po svoji mehki, čutni teksturi in dostopnem slogu, je narejeno iz grozdja z rdečo lupino, ki se lahko prilagodi različnim podnebjem in ustvarja hrani prijazna vina v različnih cenovnih razredih. Ime je dobil po besedi »merlau« – v Bordeauxu lokalni vrsti črnega kosa.

V mladosti so lahko vina polprozorna do neprozorna in temno rubinasto rdeča. Barva je na splošno svetlejša od Cabernet Sauvignona in globlja od Modrega Pinota. Eden od pokazateljev, da je v kozarcu Merlot, je lesk opečnatih tonov na robu. Barva Merlota se s staranjem spreminja, izgublja pigmentacijo in svetlost ter se obarva granatno. Občasno se Merlot uporablja tudi za proizvodnjo rosé in celo belih vin. Številni znameniti dvorci v Bordeauxu vključujejo različne deleže Merlota v svoje zvrsti, medtem ko sta dve izmed najdražjih vin na svetu, Château Pétrus in Château Le Pin, narejeni iz 100 % Merlota. Najdražji je bil prodan na dražbi leta 2011 – zaboj Pétrusa iz leta 1961 za dobrih 144 tisoč dolarjev, torej za 12 tisoč dolarjev na steklenico!

Od kod prihaja in kje raste?

Merlot je najbolj zasajena vinska trta v Bordeauxu v Franciji. Raste v istem podnebju kot Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec in Petit Verdot. Zapisano zgodovino grozdja je mogoče izslediti nazaj v Bordeaux v pozno 18. stoletje, ko je francoski vinar zmešal Merlot s Cabernet Sauvignonom.

Merlot je tretja najbolj pridelana vinska sorta na svetu, ki se dobro obnese v različnih podnebjih in tleh, zato ga gojijo v mnogih vinogradniških regijah po svetu. Vendar pa Merlot najbolje uspeva v hladnih tleh, kot je glina. Francija pridela večino svetovnega Merlota, sledijo ji ZDA in Italija, gojijo pa ga tudi v delih Čila, Avstralije, Nove Zelandije, Španije, Južne Afrike, Argentine, Švice, Bolgarije in Kitajske. Vsaka regija prideluje Merlot drugače in ustvarja vino z edinstvenimi lastnostmi ter okusi, ki so tesno povezani s to regijo.

Kakšnega okusa je?

Običajno je Merlot suho vino srednjega do polnega okusa z zmerno kislostjo, zmernim do visokim alkoholom in mehkimi, vendar prisotnimi tanini. V primerjavi s Cabernet Sauvignonom, je mehkejša, nežnejša izbira, z nižjimi tanini, kislostjo in na splošno lažjim telesom, z okusnimi notami črnih češenj, robid, sliv, kakava in vijolic. Najboljši okus Merlota ima paleto arom, ki segajo od grafita, zelišč in robid do črnih češenj, sliv in kakava, pogosto prevlečenih z notami nageljnovih žbic, vanilije in cedre, ko se starajo v hrastu.

Merlot je znan kot kameleon, ker se prilagodi številnim podnebjem, pri čemer prevzame značaj rastišča in tehnik pridelave vina. Pri gojenju v toplejših podnebjih ima grozdje bolj sočne, sadne note z več alkohola in zmernimi tanini. Takšna vina so pogosto starana v hrastu, ki doda note vanilije, čokolade in dimljene cedre. Kadar ga gojijo v hladnejšem podnebju, pa je lahko Merlot po strukturi podoben Cabernetu z izrazitimi tanini in zeliščnimi, poprovimi notami.

Alkohol v Merlotu je odvisen od tega, kje je pridelan, saj podnebje vpliva na zrelost, ki vpliva na stopnjo alkohola. Merlot iz hladnejših regij, kot je Francija, ima pogosto 13–14 % alkohola, vendar se lahko približa 14,5 %, če ga gojijo v toplejšem podnebju, kot so Kalifornija, Čile in Avstralija.

Kako ga postrežeš?

Kot vsa rdeča ima tudi Merlot idealno temperaturo. Če je Merlot pretopel, ima alkohol pekoč okus, prehladne temperature pa umirijo arome. Idealna temperatura je 16-18°C, kar lahko dosežeš, če postaviš steklenico za 15 minut v hladilnik.

Kaj pa hrana?

Eden od razlogov, zakaj imajo ljudje radi Merlot, je njegova vsestranskost, zahvaljujoč različnim slogom in cenam na trgu. Sadni, lahko pitni Merlot se odlično ujema z belim in temnim mesom, pa tudi s testeninami, burgerji in picami. Polnejši in zreli Merloti, pogosto z večjo vsebnostjo alkohola, lahko prenesejo živila polnejšega okusa, kot sta govedina in jagnjetina. Ob Bordeauxu s prevladujočim Merlotom, ki ima zemeljske note, ponudi pečen puran, goveja kratka rebra ali rustikalni ratatouille. Polne in bujne sloge novega sveta lahko ponudiš ob jagnjetini in telečji pečenki. Merlot pa raje preskoči ob nežnih ribjih jedeh, lahkih solatah in super začinjenih jedeh.

eVino izbor

Merlot Reserva 2016, Dolfo

Topel in bogat v ustih je s svojo zrelostjo varljivo sladkast in mehkoben. Struktura taninov je še vedno čvrsta in se lepo sklada z dozorjenim, zgoščenim okusom, ki se z začimbno noto lepo prevesi v elegantno harmoničen zaton.Umirjen, a pester vonj zrelega, džemastega jagodičevja, sušenih vrtnic in bršljana spremlja prepoznavna poprasta sled odličnega staranja v lesu, v katerem se nakazuje poprova meta in bazilika.

Merlot Breg 2019, Pasji Rep EKO

Grozdje za ta Merlot prihaja iz vinograda z imenom Breg, na znameniti legi Pasji rep. Odlična lega vinograda, kompozicija tal in nizek hektarski donos se odražajo v tem čudovitem 100% Merlotu. Cvetica je lepo poudarjena in polna. Arome nas spominjajo na robidnice, temne češnje, dišave po lesu in ožganem lesu. V ustih je vino močno, čudovitih mehkih taninov in kar kliče po še.

Merlot Napa 2018, Freemark Abbey

Čudovito vino iz trt lokalnih vinogradov doline Nape. Vino je starano v kombinaciji francoskih barikov in ameriških sodov. Prevladujoče arome tega bogatega in svilnatega Merlota nas spominjajo na črne češnje, obogatene pa so s pikantnimi notami hrasta in rukole. Vino, ki je odlično uravnoteženo in ima čudovit zaključek.

Na eVino.si lahko najdeš številne izjemne Merlote, za strokovni nasvet pa se oglasi v naši vinoteki.

2 thoughts on “Spoznaj Merlot

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s