Nazdravi Cabernet Francu

Cabernet Franc je rdeča vinska sorta z veliko moči in elegance. Je prednik številnih rdečih sort, med katerimi je najbolj razširjena sorta zagotovo Cabernet Sauvignon. Danes ga sadijo v vseh večjih vinorodnih regijah sveta, saj se trta lahko prilagodi številnim podnebjem, tudi hladnim, in dobro uspeva na različnih tleh.

V nedeljo, 4. decembra, praznujemo svetovni dan Cabernet Franca – mu boš nazdravil tudi ti?

Od kod prihaja in kje raste?

Zgodovina Cabernet Franca sega v Baskijo, kjer se jugozahodna Francija sreča s Španijo. Izvor imena tako starega grozdja ni jasen, morda prihaja iz latinščine za “črno trto Francije”.

V zgodnjem 20. stoletju so Cabernet Franc veliko sadili v Bordeauxu, vendar so ga v zadnjih nekaj desetletjih številni pridelovalci trte zamenjali z bolj priljubljenima sortama Cabernet Sauvignon in Merlot. Še danes pa ga večino najdeš v Bordeauxu in dolini Loare. V Bordeauxu, kjer raste vsaj od sedemnajstega stoletja Cabernet Francu pravijo bouchet, v dolini Loare pa grozdje imenujejo breton.

Cabernet Franc je ena od 6 glavnih sort, dovoljenih v bordojskih zvrsteh, predvsem na desnem bregu Bordeauxa se pojavlja skupaj z Merlotom. Ta vina bodo polna in sadna, a imajo tudi rustikalno in elegantno kompleksnost Cabernet Franca. Je tudi najbolj priljubljena rdeča sorta v dolini Loare. Najboljši primeri so v Touraineu, v podregijah Chinon in Bourgueil.

Italija se ponaša s številnimi hektarji, namenjenimi Cabernet Francu na severovzhodu države, v Furlaniji. Združene države pridelujejo Cabernet Franc tako na vzhodni kot na zahodni obali. Cabernet Franc s polnejšim telesom in sadjem prihaja iz toplejših regij v državi Washington ter iz regij Sonoma in Napa Valley v Kaliforniji. Hladno podnebje Finger Lakes in Long Islanda pa je kot nalašč za loarski stil Cabernet Franca. Manjše količine pridelujejo tudi v Čilu, Argentini, Južni Afriki in na Novi Zelandiji.

Kakšnega okusa je?

Cabernet Franc je ”klasično” rdeče vino srednjega telesa z zmernimi tanini. Okus določa ravnovesje med rdečim sadjem, zelišči in poprovo zemeljsko noto. Ima srednje do visoko kislino, hkrati pa je nežen in aromatičen, z notami češnje, jagode, maline in paradižnika. Za sadjem zaznamo pikantne note posušenih zelišč, sveže ali pečene paprike ter sveže mete.

Kako ga postrežeš?

Pri postrežbi upoštevaj osnovne napotke za najboljšo temperaturo vina. Da bi se izognil jušnemu, grenkemu in preveč alkoholnemu kozarcu, ga postrezi le malo nižje od sobne temperature, na približno 14-18 °C.

Kaj pa hrana?

Zaradi mehkih taninov in osvežilne kisline je Cabernet Franc vsestranski partner najrazličnejšim jedem, ki jih je težko kombinirati, še posebej tistim, ki so pripravljene s svežimi zelišči. Zaradi arom rdečih sadežev je naravno dopolnilo bogatejšim omakam, njegov osnovni pridih začimb pa odlično deluje poleg suhih naribanih in kompleksnih začimbnih mešanic. Poda se tudi k italijanskim jedem na osnovi paradižnika, vključno s pico.

Zvrsti imajo višje tanine, ki so kos rdečemu mesu. Kot rosé se odlično ujame s trpkimi okusi, kot sta kozji sir ali piščanec, kuhan z limono. Toda Cabernet Franc ni nujno omejen na združevanje z mesom in bogatimi beljakovinami; prav tako se dobro ujame z zelenjavnimi jedmi. Odličen je z vegetarijanskim fižolovim čilijem – pazi le na pekoče omake, saj bo preveč začinjenosti porušilo ravnovesje vina.

Evino izbor

Cabernet Franc je sorta, ki je po Gašperjevih besedah sorta prihodnosti in s katero dokazuje, da tudi na slovenskih tleh lahko pridelamo vina, ki jih cenijo najbolj priznani vinski kritiki. 

Cabernet Franc Limited Edition – 2017 / 2018 / 2019

Paketi Limited Edition vin Gašper vključujejo tri letnike Cabernet Franca. Vsa vina so prejela izjemne nagrade na najpomembnejšem vinskem tekmovanju na svetu – Decanter World Wine Awards. Cabernet Franc 2017 je prejel platinasto Decanterjevo medaljo in s 97 točkami postal prvo slovensko rdeče vino, s platinasto medaljo. Cabetnet Franc 2018 je prav tako dosegel odlične rezultate in srebrno medaljo. Cabernet Franc 2019 je ponovno prejel 97 točk in platinasto medaljo.

Cabernet Franc 2020, Gašper

Vino z aromami rdečega in temnega sadja, višnje, slive in robide. Poudarjene so herbalne note v kombinaciji s črnim poprom. V ustih začutimo čudovito dodelane tanine, bogato telo in dolg pookus. Vino izjemnega potenciala za staranje, 15 – 20 let. Tokratna slika ribe na etiketi Cabernet Franca je delo Dušana Mandića, uveljavljenega slovenskega umetnika.

Na evino.si lahko najdeš številne izjemne Cabernet France, za strokovni nasvet pa se oglasi v naši vinoteki.

One thought on “Nazdravi Cabernet Francu

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s