Nazdravi novemu letu s penečimi vini

Začetek pridelave penečih vin sega v 17. stoletje, ko naj bi menih Dom Pérignon prvič po naključju pridelal šampanjec in se ob tem zelo trudil, kako bi spravil mehurčke iz vina. Dandanes so peneča vina priljubljena pijača ob vsaki priložnosti, privoščimo si jih lahko kadarkoli v letu in ob katerikoli uri, z njimi nazdravimo ob pomembnih dogodkih.

Ko slavimo rojstvo, poroko, novo leto, rojstne dneve, obletnice in druge velike dogodke ter uživamo v živahnih mehurčkih šampanjcev in penin, uživamo tudi v zgodbah velikih vinarjev. Ob koncu leta imaš tudi odlično priložnost, da se izkažeš z vrhunskimi mehurčki, ki bodo zaznamovali uspešen začetek leta.

Raznovstni mehurčki

Peneča vina se priležejo k številnim jedem in so kulinarično gledano izjemno vsestranska. Najprej nanj pomislimo kot na aperitiv, odlično pa se ujamejo tudi s prekajenim mesom in lososom, različnimi morskimi jedmi in sušijem. Ponudimo ga lahko tudi ob bogatih maslenih kremah, pečenem piščancu in vseh vrstah sirov, odlično dopolni čokolado in sadne sladice.

Kaj je šampanjec in kaj penina?

Poimenovanje šampanjec se uporablja le za peneča vina iz francoske pokrajine Šampanja (Champagne), vse drugo so peneča vina oziroma italijansko spumante, špansko cava, angleško sparkling wine, nemško Sekt ali Schaumwein ali po naše penina. Tudi v Franciji so vsa peneča vina zunaj Šampanje poimenovana cremant ali pa vin mousseux.

Kako nastane peneče vino?

Peneča vina se prideluje na tri različne načine, in sicer po klasični oziroma šampanjski, charmat ali tankovski in transverzni metodi, ki je najbolj redka. Šampanjec je lahko pridelan le po klasični metodi, penine pa po klasični ali tankovski metodi. Vsem metodam je enako to, da za nastanek penečega vina potrebujejo dve fermentaciji. Po primarni fermentaciji nastane tako imenovano osnovno vino z nižjo stopnjo alkohola, dodajo mu vrelni liker (liqueure de tirage), ki vsebuje sladkorje in kvasovke.

Glavna razlika med pogostejšima metodama je mesto sekundarne fermentacije. Pri klasični metodi sekundarna poteka fermentacija v steklenicah iz debelejšega stekla. Po dodatku vrelnega likerja buteljke zaprejo s kovinskim zamaškom in jih postavijo v stojala, v katerih jih postopoma obračajo. Včasih so steklenice obračali ročno, danes pa to poteka strojno. Na koncu odstranijo odmrle kvasovke in dodajo sladilni liker (expedition liqueur), ki vsebuje vinski mošt in sladkor. Pri klasični metodi sekundarna fermentacija doda arome kruhove skorjice in peciva.

Po tankovski metodi pa sekundarna fermentacija poteka v jeklenih tankih. Pri fermentaciji, ki poteka šest do devet mesecev, nastaja ogljikov dioksid, ki ostane v vinu. V primerjavi s klasično metodo je tankovska bolj ugodna in hitrejša, saj ne vključuje potresanja in obračanja steklenic. Kvasovke pri tej metodi odstranijo s filtracijo, nato dotočijo sladilni liker, napolnijo steklenice in jih zaprejo.

Serge Mathieu

Serge Mathieu je majhna vinska hiša, ki že od leta 1760 vse naredi sama, letno pa pridelajo približno 100 tisoč steklenic. Veliko pozornost posvečajo pravemu času trgatve, v vinski kleti pa poskušajo ohraniti kar največ osebnosti in okusa izbranega grozdja, kar jim uspeva z nežno vinifikacijo in temeljitim razmislekom. Njihove tehnike so tradicionalne, a vsaka stopnja procesa pridelovanja vina stremi k temu, da se ohranja poln sadni okus s tem, da se nežno prilagajajo vsaki situaciji. Uporabljajo malo žvepla, naravno stabilizacijo, lahkotno filtriranje in doziranje. Prav ta “lahkotni” pristop preprečuje, da vino postane nestabilno. Za vina uporabljajo zelo dolgo staranje v kleteh, kar jim omogoča, da ohranjajo minimalni nivo doziranja, s čimer ohranjajo čistost vinskih arom.

Šampanjci Serge Mathieu so na voljo v spletni prodajalni vin Evino.

Pol Roger

Pol Roger je prodal prvo steklenico januarja 1849, dandanes pa vsako leto izdelajo 110 tisoč zabojev šampanjca. Klet Pol Roger, ki se razteza na kakšnih 7 km, je med najhladnejšimi (cca. 9,5°C) in najglobljimi v Epernayu.

Kot uradni dobavitelj šampanjcev za angleško kraljevo družino so imeli čast, da so si svatje na poroki Meghan Markle in princa Harryja nazdravljali s šampanjcem Pol Roger Reserve NV. Med njihovimi znamkami pa je najbolj zanimiv zagotovo šampanjec Sir Winston Churchill, ki je narejen po okusu, kot pove že ime, Winstona Churchilla. Bil je velik ljubitelj šampanjcev Pol Roger in njegov rek je postal že legendaren: “Moj okus je preprost, ni me težko zadovoljiti z najboljšim.”

Šampanjce Pol Roger lahko naročiš tudi v naši spletni prodajalni vin Evino.

Salon & Delamotte

Šampanjska hiša Salon je skupaj s svojo sestrsko hišo Delamotte 5. najstarejša vinska hiša v regiji. Vina so izredno priljubljena med vinskimi kritiki, Salon in Delamotte pa uvrščajo med najboljša vina Šampanije. Steklenice Salon so velika dragocenost, saj na trg pošljejo le okoli 60 tisoč zabojev. V vinskih kleteh zbirateljev izginejo, ne glede na njihovo ceno, ki lahko dosega vrtoglave zneske. Njihov slogan je “Wines with power and finesse” (Vina z močjo in finostjo), kar zagotovo opisuje njihove šampanjce, saj sorti Chardonnay in Modri Pinot, ki ju uporabljajo, rastejo na najboljših legah v Šampanji (grand cru in premier cru).

Šampanjci Delamotte so na voljo v naši spletni vinoteki.

Charles Heidsieck

Charles Heidsieck se je rodil v vinarsko družino, svojo vinsko hišo pa je ustanovil leta 1851, star komaj 29 let. Bil je nepoboljšljiv popotnik in odličen prodajalec, ki je z mirnim tonom stregel svoj šampanjec, z elegantno zgovornostjo pa je požel nemalo občudovanja. Ni se omejeval le na Francijo, želel je osvojiti svet, in ko je začel poslovati tudi v ZDA, so se v visoki družbi skoraj dobesedno tepli, kdo ga bo povabil na zabavo – poleg njega tudi za njegov šampanjec, ki je kmalu dobil ime Šampanjec Charlie. Po njegovi zgodbi so posneli celo TV-film Champagne Charlie, v katerem igra Hugh Grant (1989).

Šampanjci Charles Heidsieck so na voljo v spletni prodajalni vin Evino.

Penine

V spletni trgovini in vinoteki na Šmartinski 53 te poleg priznanih tujih penečih vin čakajo tudi številne domače penine, ki bodo navdušile največje poznavalce. Nekatere so brez težav prodrle med svetovno elito, kar dokazujejo številne nagrade. Pridelujejo jih v Brdih, na Obali, Krasu, Bizeljskem, Štajerskem, v Prlekiji in Pomurju.

Za december ti priporočamo naslednji izbor slovenskih penin:

Penina Gašper prihaja iz vinograda v Goriških Brdah, kjer mediteranski morski zrak in alpski vetrovi ustvarjajo popolne pogoje za vinogradništvo. Je lahkotna, sveža in predvsem zelo pitna. Njen okus je živ, lepo zaokrožen, kar to penino naredi še posebej zanimivo za kombinacije z lahkotnejšo hrano ali kot aperitiv. Pridelana je izključno iz sorte Chardonnay po metodi charmat. Posebna tehnika omogoča izjemno naravno pridelavo in ohranjanje primarnih vonjav.

Penina Gašper je najbolj prodajana penina Evina, decembra je na voljo po akcijski ceni 6,79 €.

Bagueri Brut kljub inovativnemu slogu ostaja zvesta harmoničnemu šarmu sort, ki zaznamujeta vse najboljše klasične penine, Chardonnayu in Modremu Pinotu, rebula pa penini vdahne še prepoznaven briški karakter. Na nosu zaznamo kompleksne in zapeljive arome suhega sadja s kančkom kruhove skorjice in citrusove note. Poleg elegantne in aromatične svežine je mogoče zaznati okus belih sadežov ter polno in harmonično mineralnost.

Bagueri Brut je na voljo po decembrski akcijski ceni 12.99 €.

Spirito 2016 vinske kleti Dolfo je edinstven primer slovenske penine, saj je presežek v vseh pogledih, čeprav je prav minimalizem njen največji atribut. Drobni mehurčki nakazujejo dolgo zorenje na kvasovkah, arome pečenega kruha, zrelega belega sadja, začimb in celo eksotičnega sadja dajejo tej penini izjemno širino. S svojim okusom prepriča še tako zahtevne pivce penečih vin.

Spirito 2016, Dolfo, je v vinoteki Evino na voljo po 23,49 €.

Arome mehurčkov poudarimo s pravimi kozarci

Penine in šampanjci šele v pravem kozarcu res pridejo do izraza. Kozarci Riedel poudarijo vse najboljše karakteristike vin.

Nesporna avtoriteta na področju izdelave vinskih kozarcev je podjetje Riedel Crystal, ki se že od leta 1756 ukvarja z izdelavo kozarcev. Lastniki podjetja se zavzemajo za ohranjanje vinske kulture, kozarci pa so namenjeni prav določenemu vinskemu stilu.

Predsednik uprave podjetja, Maximilian Riedel, predstavnik 11. generacije lastnikov podjetja Riedel, o kozarcih za šampanjec meni naslednje:

“Šampanjec je vino, zato ga moramo obravnavati kot vino in mu dovoliti, da v kozarcu s širokim robom razvije vse arome. Ozki kozarci nam ne omogočajo toliko užitkov ob aromatičnih spojinah šampanjca.”

Za pitje šampanjcev in penin še posebej priporočamo naslednje kozarce:

Fatto a mano, v prevodu ‘ročno izdelano’, je kolekcija ročno izdelanih kozarcev z barvnimi peclji in bazami, ki jih v podjetju Riedel izdelujejo z uporabo tradicionalnih beneških tehnik, kombiniranimi s tehnologijo 21. stoletja. Kozarce Fatto a mano odlikujejo tipične lastnosti Riedlovih kozarcev: raznolikost, tanko razpihovanje, so nepečeni in imajo tanke peclje. Posebna izdaja kozarcev Fatto a mano z zavitim pecljem je na voljo v elegantni črno-beli barvi, ki od mojstra zahtevajo posebne veščine in popolno natančnost.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s