Do odličnih koktejlov brez alkohola

Intervju: Luka Nagode, Vera Spirits

Vera ni le alternativa, je trend, ki dokazuje, da dobri koktejli in mešane pijače ne potrebujejo alkohola. Zgodba Vere ni samo zgodba o brezalkoholnem ginu – je zgodba o tem, da druženje ne pomeni tudi družbe alkoholnih pijač in posledic naslednjega dne. Kako pa se je zgodba sploh začela in kakšen dom so si brezalkoholni destilati ustvarili na našem tržišču? Pogovarjali smo se z Luko, ustanoviteljem Vera Spirits.

Kdaj, kje in kako se je začela ideja o Vera Spirits?

Na samem začetku smo želeli proizvajati alkoholne destilate, a smo spoznali, da nam je ideja brezalkoholnih destilatov veliko privlačnejša, saj gre za nov, inovativen segment. Odločili smo se, da zamenjamo našo smer, sprejmemo nove izzive in tako smo se lotili razvoja brezalkoholnih destilatov. Za razliko od alkoholnih destilatov, ki se razvijajo že stoletja, za brezalkoholne ne obstaja še nobeno pravilo, ne obstaja tehnika izdelave, ne obstaja t.i. know-how. Vse smo morali izumiti sami in v procesu ter izzivih zelo uživali.

Kakšen je odnos do brezalkoholnih destilatov v Sloveniji in kakšen v tujini?

V osnovi poznamo dva tipa tržišč glede brezalkoholnih destilatov: izobraženo, kjer je občinstvo že informirano in do določene mere seznanjeno o tem segmentu, ter neizobraženo tržišče, kjer občinstvo sploh ne ve, da obstaja ta segment. Slovenija spada v slednjega. Tržišče en sam ponudnik težko izobrazi, zato v Sloveniji pričakujemo prihod tujih igralcev, ki imajo tudi vire, s katerimi lahko izobražujejo tržišče. Na izobraženih trgih je zgodba drugačna, obstajajo že specializirane trgovine, bari, kjer strežejo samo brezalkoholne pijače in destilate ipd. Je pa tako, kot v drugih panogah – tam, kjer so kupci, je tudi konkurenca.

Kako se vam zdi ideja o brezalkoholnem ginu sprejeta v Sloveniji?

Med tistimi, ki so ga imeli priložnost spoznati, zelo dobro. Za vse pa more pretečti še nekaj časa, mi ocenjujemo za Slovenijo še leto ali dve.

Kako nastanejo Vera Spirits – kako se lotite ideje, kako izberete sestavine in kako dobite končni izdelek?

Ker imamo izkušnje iz kulinarike, se lotevamo načrtovanja in razvoja novih destilatov od zgoraj navzdol. Najprej imamo idejo, kakšna bi morala biti pijača senzorično in kakšna čustva mora pričarati, potem pa z znanjem in razumevanjem procesov to tudi ustvarimo. Poskušamo dobiti najboljše surovine in botanike na trgu. Svoje pijače proizvajamo sami v svojem proizvodnem obratu.

Kakšna pijača je za koga – komu bi priporočali Ginø, komu Winter Spell in komu Aperitivø?

Ginø je namenjen ljubiteljem gina, ki iščejo alternativo, oziroma bi želeli popiti več negronijev, ki jih zaradi alkohola pač ne morejo. Aromaticø ima okus po jabolkih in cimetu, po prijetnem zimskem večeru. Aperitivø pa je naša najbolj vsestranska pijača, ki je lahko welcome drink, aperitiv pred jedjo ali kar tako, z ledom in v dobri družbi.

Katere so vaše najljubše kombinacije? Bi katero še posebej priporočili ljubiteljem Vera Spirits?

Klasičen Ginø & Tonic, ter seveda oba Aperitiva s kocko ledu ali s tonikom. Aperitivø Classicø v kombinaciji s tonikom Fever Tree je ena izmed najboljših pijač, kar sem jih okusil.

Kakšen je trend razvoja N/A segmenta v svetu in kakšne so želje za trend razvoja v Sloveniji?

V svetu segment zelo raste, a ker je tako svež, se tudi stalno spreminja. Vidimo veliko rast brezalkoholnih penečih vin, koktejlov v pločevinkah, tudi brezalkoholnih vin. Slovenija ima zaradi svoje majhnosti svoje omejitve in tako kot pri drugih segmentih, lahko v Sloveniji pri N/A le sledimo trendom iz tujine in to s 3-10 letno zamudo.

Kje v Sloveniji lahko dobiš najboljši brezalhkoholni koktejl?

V Sloveniji imamo samo dva lokala, kjer profesionalno mešajo koktejle in to pove največ o razširjenosti ”cocktail kulture” pri nas. Definitivno najboljše brezalkoholne in običajne cocktaile pa mešajo fantje v Moderni.

Luka je z nami podelil tudi recept za odličen brezalkoholni koktejl – Vera’s Spritzø.

Vera’s Spritzø

  • 50 ml Aperitivø Classico
  • 10 ml oz. čajna žlička cimetovega sirupa
  • Fever Tree Tonic Water
  • limonina lupinica

Vera Spirits so popestrili tudi ponudbo Evina s tremi brezalkoholnimi destilati. V naši spletni vinoteki te čakajo Ginø, Aperitivø in Aromaticø, toniki Fever Tree in drugi pripomočki za odlične brezalkoholne koktejle.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s