Že poznaš Armagnac?

Če redno spremljaš novosti v naši ponudbi, si morda že opazil, da v Evinu lahko kupiš tudi ARMAGNAC. “Oče brandyja” je francoski destilat iz grozdja, ki se proizvaja v regiji Armagnac v južni Franciji. Je eden najstarejših destilatov na svetu, saj prvi zapisi o njegovi proizvodnji segajo v 14. stoletje.

Kakšna pa je razlika med armagnacom in brandyjem in kje tu zraven spada konjak? Si že slišal za calvados?

  • Brandy je destilat, pridelan iz sadja, najpogosteje grozdja. Pridelujejo ga po vsem svetu in poznajo ga pod različnimi imeni.
  • Armagnac je prav tako destilat grozdja, ki pa se proizvaja le v regiji Armagnac. Razlika med armagnacom in brandyjem pa ni le v lokaciji, temveč tudi v proizvodnji – armagnac se lahko destilira le enkrat, medtem ko se brandy lahko destilira večkrat.
  • Zgodba konjaka je podobna, proizvaja se le v francoski regiji Cognac, za razliko od armagnaca pa se običajno destilira dvakrat. Konjak je torej armagnacov bolj znan ”bratranec”, predvsem zaradi geografske lokacije, ki je konjaku v preteklosti omogočila lažje trgovanje v Anglijo in na Nizozemsko.
  • Calvados je destilat jabolčnega mošta, ki ga pridelujejo v regiji Calvados v Normandiji v Franciji. Calvados se destilira enkrat in se potem hrani v lesenih sodih. Ima značilen okus jabolk in hrastovega lesa, s subtilnimi notami vanilije in začimb.

Armagnac, konjak in calvados so poznani kot Tri plemenite francoske ”vode življenja”. Vsak od njih je tehnično brandy, saj se destilira iz fermentiranega sadnega soka, nato pa se hrani v hrastovem lesu. Vsi trije imajo oznako AOC in zakonodaja zahteva, da se pridelujejo in proizvajajo v svojem izvornem območju, z minimalno količino alkohola 40%.

Armagnac se proizvaja iz treh sort grozdja: Baco, Folle Blanche in Ugni Blanc. Najpogostejša sorta je Baco, saj zagotavlja kompleksnost in globino okusov. Destilacija se izvede v tradicionalnih ”alambikih”  iz jekla, ki so podobni kotlom za proizvodnjo viskija, kar daje armagnacu poseben okus in vonj. Običajno z destilacijo začnejo pozimi, saj mora biti zaključena do konca marca.

Ta destilat še ni armagnac. Imenujejo ga ”eaux-de-vie” – voda življenja, da postane armagnac se mora starati. Za označevanje kakovosti se uporabljajo oznake: VS (Very Special), VSOP (Very Special Old Pale), XO (Extra Old) in Hors d’âge (Beyond age). VS se starajo vsaj dve leti, VSOP vsaj štiri leta, XO vsaj šest let, Hors d’âge pa vsaj deset let.

Armagnac ima zelo kompleksen okus in vonj, ki se razlikuje glede na letnik, sorto grozdja, način staranja in proizvajalca. V splošnem pa lahko določimo nekatere glavne arome:

  • sadne arome: predvsem jabolka, hruške, slive, rozine in češnje. Nekateri imajo tudi arome črnega grozdja in suhega sadja.
  • lesene arome: staranje v hrastovih sodih ustvari arome lesa, kot so cedra, hruška in vanilija.
  • začimbe: najpogosteje zazamo ingver, cimet in klinčke.
  • med: medene arome ustvarijo sladkor in karamelizacija alkohola med staranjem.
  • pražene in dimne arome: praženje hrastovih sodov daje armagnacu med proizvodnjo in staranjem dimne in pražene okuse.

Te arome se lahko razlikujejo od armagnaca do armagnaca in od proizvajalca do proizvajalca. Kompleksnost arom najlažje prepoznaš z degustacijo različnih destilatov. Vsekakor je armagnac izjemen destilat, ki od proizvajalca zahteva veliko znanja in izkušenj ter tudi veliko potrpljenja za staranje. Če iščeš izjemno žgano pijačo z bogato zgodovino, potem je armagnac prava izbira.

Domaine du Tariquet je eden izmed vodilnih proizvajalcev armagnacov. Posebno pozornost namenjajo sorti Baco, destilate pa starajo 10 let ali več in tako ustvarjajo izjemne destilate za posebne priložnosti. Nahajajo se v regiji Bas-Armagnac, znani pa so tudi po svojih vinih, ki so običajno suha, sadna in čista. Ta slog vinarstva se odlično ujema z armagnacom. Njihove armagnace odlikuje poseben slog, ki združuje lahke cvetlične elemente z globokim začimbami francoskega hrasta.

Za popolno degustacijo ne pozabi na prave kozarce! V naši spletni vinoteki ne najdeš le vinskih kozarcev, temveč tudi kozarce za žgane pijače – konjake, armagnace in druge njune ”bratrance”. S kozarci Riedel ne moreš zgrešiti!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s