Digitalno vinsko potovanje v Avstralijo

Avstralska vina so v zadnjih letih postala vse bolj priljubljena po vsem svetu. S svojimi raznovrstnimi sortami in vinskimi pokrajinami, od Shirazov iz Barossa Valley do Chardonnayjev iz Margaret River, ponuja nekaj za vsak okus. Največ o avstralskih vinih se zagotovo naučiš z degustacijo in iskanjem svojih najljubših vin, preden se lotiš nakupovanja, pa si preberi današnji zapis.

Avstralska vina v preteklosti in danes

Avstralska vinska industrija se je začela razvijati v 19. stoletju, ko so prvi evropski priseljenci prinesli vinske trte in začeli pridelovati vino. Največji vpliv na zgodnje vinarstvo so imeli priseljenci iz Švice, Italije, Dalmacije in Nemčije. V zadnjih desetletjih se je avstralska vinska industrija razvila v eno izmed vodilnih na svetu. Vina so znana po svoji kakovosti in raznovrstnosti. Z uporabo modernih tehnologij in metod pridelave, avstralski vinogradniki pridelujejo vina, ki se kosajo z najboljšimi vini iz drugih delov sveta. Znana so tudi po svoji dostopnosti, saj so na voljo v številnih trgovinah po vsem svetu.

Ali veš?

Shiraz in Chardonnay predstavljata kar 44 % celotne proizvodnje vina.

Po proizvodnji vina je Avstralija na 5. mestu, po porabi pa na 11.

Približno 60 % celotne produkcije vina izvažajo.

Ima Avstralija primerno podnebje?

Ko pomislimo na Avstralijo, si običajno predstavljamo vročo puščavo in visoke temperature. Na določenih delih pa ima Avstralija zelo ugodne klimatske pogoje za pridelavo vin. Prevladuje suho in toplo podnebje, z dovolj sončne svetlobe in nizko vlago, kar omogoča, da grozdje raste in zori brez prevelikega tveganja za razvoj bolezni in glivic. Tudi noči so v Avstraliji pogosto hladne, kar pomaga pri ohranjanju kislin v grozdju. Raznolikost omogočajo tudi različne vrste tal, vse od peska, glinene ilovice in proda, do apnenčastih tal. Ta raznolikost terroirja predstavlja širino vinskih slogov. Najuspešnejši Shirazi prihajajo iz doline Barossa v Južni Avstraliji. Sosednja dolina Eden, na višji nadmorski višini, je dom številnih najboljših avstralskih Rizlingov, Clare Valley pa ponuja razpon od bogatih rdečih do elegantnih Rizlingov in Chardonnayev.

Kje uspeva vinska trta?

Vina proizvajajo v vseh šestih zveznih državah, večina vinorodnih regij pa se razprostira v najbolj južnem delu kontinenta med mestoma Sydney in Adelaide, ne smemo pa pozabiti tudi na vinograde južno od mesta Perth na zahodu Avstralije.

Začnimo z Zahodno Avstralijo, kjer toplo podnebje in hladnejše noči skupaj z bogato zemljo ustvarjajo odlična vina. Najbolj priljubljena vinska regija je zagotovo Margaret River, znana po pridelavi visokokakovostnih belih in rdečih vin, predvsem iz sort Chardonnay in Cabernet Sauvignon. Margaret River je tudi priljubljena turistična destinacija, saj poleg odličnih vin ponuja tudi lepe plaže in naravne lepote. Vina se ponašajo z lepim številom nagrad, ki potrjujejo njihovo kakovost.

Novi Južni Wales ni tako nov v svetu vina, kot bi lahko sklepali po imenu. Tu so bili zasajeni prvi avstralski vinogradi. Država na vzhodni obali, znana kot zibelka avstralskega vina, ima raznoliko podnebje, od obalnega v bližini Sydneya, do bolj alpskega in toplejših temperatur v bližini rek.

Ena najbolj znanih vinskih pokrajin v tem delu Avstralije je Hunter Valley, znana po pridelavi izjemnih belih vin, zlasti iz sort Semillon, Chardonnay in Shiraz. Hunter Valley je tudi dom mnogih družinskih vinogradniških kmetij in znamenitih vinskih kleti.

Južna Avstralija je ena najbolj priljubljenih vinskih regij, ki proizvaja veliko vina, tu pa tudi najdemo nekatere najstarejše vinograde. Podnebje na tem območju je suho in vroče, kar omogoča zrelo grozdje in čudovito drzna, koncentrirana in gosta vina. Na višjih nadmorskih višinah Eden in Clare Valley poujata izjemne Rizlinge, znane po svoji mineralnosti in cvetličnih ter citrusnih aromah.

Barossa Valley je dom izjemnih rdečih vin, predvsem Shiraza, najbolj priljubljenega avstralskega vina, poleg tega pa tu najdeš izjemne Grenache in Cabernet Sauvignone. Shirazi iz Barossa Valley so znani po svoji polnosti okusa in bogatih sadnih aromah.

Zvezna država Victoria ima zelo raznolike pogoje za vinograde, od vročih in suhih območjih, do tistih bolj hladnih, ima pa tudi največ vinarjev. Najbolj znana vinska pokrajina v tem delu Avstralije je Yarra Valley, kjer najdemo največ vinskih kleti. Slovi po pridelavi izjemnih rdečih vin, predvsem Modrih Pinotov, proizvajajo pa tudi odlične Chardonnaye in Muškate. Vinske kleti v Yarra Valley so ponavadi odprte za javnost in ponujajo degustacije vin, ki omogočajo ljudem, da spoznajo različne sorte in okuse, ki jih ta regija ponuja.

Tasmanija ponuja odlična vina, ki jih ustvarja hladnejše podnebje, hkrati pa tudi odlično kombinacijo za sveža bela vina – izjemno morsko hrano. Tu lahko okusiš predvsem lahka vina, kot so Rizling, Chardonnay in odlična peneča vina.

Yellow Tail

Na koncu ne smemo pozabiti omeniti znamke Yellow Tail, znane po svoji dostopnosti in priljubljenosti med mladimi kupci. Njihova najbolj prodajana vina so Shiraz, Cabernet Sauvignon in Sauvignon Blanc. Letno prodajo približno 150 milijonov steklenic vina po vsem svetu, na voljo pa so v več kot 80 državah sveta.

Vir zemljevidov: Wine Tourism

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s