Shiraz ali Syrah?

Si že slišal za Shiraz ali Syrah, priljubljeno rdečo vinsko sorto? Čeprav oba zapisa predstavljata isto sorto grozdja, se vina med seboj razlikujejo glede na stil in lokacijo. Shiraz je priljubljeno ime v Avstraliji, Novi Zelandiji in Južni Afriki, medtem ko se Syrah pogosteje uporablja v Evropi, ZDA in Južni Ameriki – a ni tako preprosto!

Vinske kleti, ki delujejo v hladnejših podnebnih regijah pogosto imenujejo svoja vina Syrah. Najbolj znane primere tega najdemo v dolini reke Rone v Franciji, zlasti v Hermitage in Côte-Rôtie. Tudi v Novem svetu, v Sonomi v Kaliforniji, Yarra Valley v Avstraliji in delih Čila, se vina imenujejo Syrah, ker kopirajo hladnejše, z višjimi kislinami navdihnjene ”francoske” stile. Poimenovanje Shiraz je nastalo zaradi odmika avstralskega stila vina od francoskega, danes pa se uporablja za bogatejša in sadna vina iz toplejših podnebnih regij, kot so Barossa Valley, McLaren Vale in Adelaide Hills.

Vendar tudi to ni pravilo, saj nekatere kleti označujejo svoje vino z imenom, ki se tradicionalno uporablja za drugo področje, če skušajo posnemati njihov slog. Npr. nekatere kleti v Avstraliji začenjajo uporabljati ime Syrah namesto Shiraz, če skušajo posnemati slog doline reke Rone v Franciji. Tudi nekatere francoske kleti označujejo Syrah kot Shiraz, če proizvajajo slog, ki je bolj podoben tistemu iz Avstralije.

Syrah pogosto povezujejo tudi s Petite Sirah, vendar sta to dve popolnoma različni sorti.

Od kod prihaja in kje raste?

Syrah raste v skoraj vseh klimatskih območjih in se prilagaja različnim podnebjem. Izvor sorte Syrah sega v Francijo, natančneje v dolino reke Rone, kjer je še vedno pridelana velika količina tega vina. V Franciji najboljši primerki prihajajo iz podregij Hermitage, Côte-Rôtie in Cornas. Ta vina so izjemno dragocena in redka, saj se proizvajajo le iz najboljših vinogradov regije.

Kljub temu, da se sorta izvorno prideluje v Franciji, pa so v Avstraliji, Novi Zelandiji in Južni Afriki ustvarili svojevrstne stile, ki so jih priljubljeni med ljubitelji vina. Poleg tega ga najdemo tudi v ZDA, Čilu, Argentini in na Novi Zelandiji. Avstralska vina so pogosto opisana kot bolj sadna in bogata od svojih francoskih kolegov. V Avstraliji ima Shiraz zelo pomembno mesto in je postal sinonim za avstralsko vinsko industrijo. So zelo priljubljeni med lokalnimi in tujimi potrošniki, saj so cenovno dostopni in se dobro ujemajo s številnimi jedmi.

V 80 letih je bilo s Syrahom zasajenih približno 10000 ha vinogradov, 25 let kasneje pa več kot 450000 ha.

Kakšnega okusa je?

Shiraz/Syrah je znan po močnem in sadnem okusu, ki ga dopolnjujejo zeliščne in zemeljske note, arome temnega sadja, začimb, popra, tobaka in čokolade. Vina, pridelana v hladnejših podnebnih regijah, imajo običajno višjo kislost in tanine, medtem ko so vina iz toplejših podnebnih regij bolj sadna in sladkobna. V Avstraliji in Južni Afriki ga opisujejo kot sadnega in sočnega, z notami jagod, črnega ribeza in borovnic, v Franciji pa je poudarjena zemeljska nota z začimbami, kot sta poper in bazilika. Sorta ima zaradi debelejše lupine tudi živahne tanine, ki dodajo globino in teksturo vinu.

Kako ga postrežeš?

Pri postrežbi upoštevaj osnovne napotke za najboljšo temperaturo vina. Da bi se izognil jušnemu, grenkemu in preveč alkoholnemu kozarcu, ga postrezi le malo nižje od sobne temperature, na približno 14-18 °C.

Kaj pa hrana?

Shiraz/Syrah se odlično poda k številnim jedem, zaradi močnih arom pa ga priporočamo k mesnim jedem z močnim okusom. Poleg tega se dobro poda tudi k ostrim in začinjenim azijskim jedem, gobam in zorjenim aromatičnim sirom.

Evino izbor

Shiraz 2020, Pepperbox

Vino zaznamujejo arome črnega ribeza, češenj in začimb, ter prelepe note zrelega sadja in mehkih taninov. Odlično se poda k zorjenemu mesu in žaru.

Crozes Hermitage Rouge 2018, E.Guigal

Crozes je pridelan iz 100 % Syrah. Razkošno vino z aromami začimb, rdečih jagod in hrasta, ki nas bo popolnoma zapeljalo. V ustih prepoznamo ribez in vanilijo, zaključek je dolg in pikanten.

Directors cut Shiraz 2019, Heartland

Shiraz Director’s cut ima več nians in je zelo kompleksen, bogatijo ga note hrasta, črnih jagod in ribeza, likerjev in začimb. Značilen južnonoavstralski Shiraz z veliko moči, a tudi harmonije.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s