Slovenske vinske pokrajine

Edinstvena in kakovostna. Tako bi lahko preprosto opisali slovenska vina. Lega med štirimi evropskimi naravnimi enotami vpliva na številne razlike med vini. Primerjaj sredozemsko podnebje Goriških brd in celinsko podnebje Panonske nižine. Tako različno, kot je podnebje, so tudi vina.

V register pridelovalcev grozdja in vina je vpisanih 30000 pridelovalcev grozdja in 15500 hektarjev vinogradov, vsako leto pa pridelajo približno 80-90 milijonov litra vina. Slovenski vinogradniki lahko izbirajo med 60 priporočenimi in dovoljenimi vinskimi sortami, tretjina pridelanih vin je rdečih, dve tretjini pa belih.

Vinske pokrajine oz. vinorodne dežele delimo na Primorsko, Posavje in Podravje, ki jih skupno sestavlja devet vinorodnih okolišev. Vsaka pokrajina ima svojo specifično klimo, teren in sorte, ki tam uspevajo, posledično pa tudi različna vina, v katerih lahko uživaš in razširiš svoje vinsko znanje.

Glede na pokrajine podajamo slovenskim vinom tudi različne oznake in jih uvrščamo v različne sheme kakovosti. Z ZGO (zaščitena geografska označba) so označena vina, pri katerih vsaj ena faza (pridelava ali predelava) poteka na določenem geografskem območju, medtem ko ima ZOP (zaščitena označba porekla) bolj stroge pogoje in je bolj tesno povezano z območjem, od koder vino prihaja –  geografsko območje ne pomeni le dejavnikov, kot sta podnebje in kakovost tal, temveč tudi lokalno znanje in izkušnje. Tradicionalni izraz za vina z ZGO je “deželno vino s priznano geografsko oznako” ali PGO, pod ZOP pa uvrščamo izraze:

  • kakovostno vino ZGP
  • vrhunsko vino ZGP
  • kakovostno/vrhunsko peneče vino ZGP ali penina
  • priznano tradicionalno poimenovanje (PTP)

Že poznaš slovenske vinske pokrajine in njihove vinarje?

Podravje – dom najstarejše trte

Podravje je največja slovenska vinska pokrajina, ki je znana po hladnem podnebju, raznolikem terenu in predvsem belih sortah, kot so Laški in Renski Rizling, Sauvignon ter ponos Štajerske – Šipon. Podravje delimo na Štajerski in Prekmurski vinorodni okoliš. Štajerska vina so elegantna in imajo višje kisline zaradi hladnejšega podnebja.

Na Lentu raste najstarejša trta na svetu, ki je stara preko 450 let.

Vzhodno od Mure se razprostira Prekmurski okoliš, ki prav tako slovi po dolgi vinogradniški zgodovini. V začetku so pridelovali enostavnejša vina, vendar je mlada generacija vinarjev prinesla svežino, s čimer so prišla tudi kompleksna rdeča vina.

V ponudbo smo pred kratkim dodali tudi eno najnovejših štajerskih znamk – vina Herga. Mitja Herga je bil dolgo časa vodilni enolog največje slovenske kleti Puklavec, na svojo pot se je podal spomladi 2021 z vini Herga. Njegova odlična vina si lahko ogledaš na Evino.si.

Posavje – najmanjše, a raznovrstno

Posavje je najmanjša slovenska vinska pokrajina, kjer pridelujejo kakovostna, večinoma močnejša rdeča vina. Delimo jo na naslednje vinorodne okoliše: Bizeljsko-Sremič, Dolenjska in Bela krajina.

Posavje je dom Modre Frankinje, ki s časom vedno bolj pridobiva na svoji prepoznavnosti. Včasih se je znašla v Cvičku, Metliški črnini in Bizeljčanu, danes pa je vedno bolj prepoznana tudi kot sortno vino. Modra Frankinja ima po svetu različna imena, najbolj pogosto ima v imenu predpono »modra« zaradi jagodnih kožic, ki so modrega odtenka. Iz nje se dandanes pridelujejo tudi vrhunska vina, priporočamo ti Modro Frankinjo vinske hiše Šturm iz Bele krajine.

Primorska – od Rebule do Pinele

Primorski vinorodni okoliš, ki se le dotika morja na majhnem delu, je najbolj znan po belih sortah, kot sta Malvazija in Sauvignon Blanc. Velika pestrost tal daje primorskemu vinu kompleksnost. Primorsko delimo na vinorodne okoliše Goriška brda, Vipavsko dolino, Kras in Slovensko Istro. Goriška brda so ena izmed bolj odmevnih slovenskih vinorodnih okolišev, ki poleg čudovitih razgledov ponujajo tudi svetovno priznana vina. Rebula je avtohtona kraljica Goriških brd, ki nosijo tudi ime »Brda, home of Rebula«.

Poleg Rebule poznamo tudi slovenske avtohtone sorte Pinela, Pokalca, Pikolit in Zelen. Vipavska dolina slovi po največjem številu avtohtonih sort v Sloveniji. V splošnem je Primorska zelo priljubljena slovenska vinska regija, od koder izhajajo številni priljubljeni vinarji kot so Marjan Simčič, Dolfo, Pasji rep, Edi Simčič, Movia, Burja in nova pridobitev v Evinu – Tilia Estate. Matjaž Lemut, ustanovitelj, lastnik in enolog, meni, da je vino odraz kakovosti grozdja, ustvarjalne ideje, natančnosti izvedbe in komunikacije s tistimi, ki jim je namenjeno. Ponudbo njihovih vin si lahko ogledaš v naši spletni vinoteki.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s