Ljubitelji vin v Stožicah

V ponedeljek, 6. marca, je v VIP prostorih nogometnega stadiona Stožice potekal že 2. Evino portfolio tasting. Dogodek je bil namenjen izključno gostincem in njihovim ekipam, kar bo nedvomno vplivalo na dvig poznavanja vin ter posledično boljšo vinsko ponudbo. Veseli nas, da smo na dogodku srečali ekipe večine uveljavljenih slovenskih barov, restavracij, hotelov in pizzerij, kar samo poudarja pomen tovrstnih srečanj.

Povabilu so se odzvali slovenski vinarji – Marjan Simčič, Burja, Sutor, Dolfo, Pasji rep, Gašper Vina, Familija, Vina Gross, Oskar, Edi Simčič, Šumenjak in Movia. Pridružili so se jim tudi slovenski izdelovalci gina Brin in Monologue ter številni tuji gosti.

Hkrati so svoja vina predstavili številni tuji vinarji iz sosednjih držav. Iz Italije so nas obiskali La Vigna di Sarah in Pittars s svojimi odličnimi prosecci, La Spinetta iz Piemonta, Livon iz Friulia ter zamejski vinarji Sturm, Gravner in Zidarich. Svoja vina sta predstavili tudi hrvaški kleti Kabola in Belaj ter bosanska klet Škegro.

Obiskovalcem so bila v sklopu dogodka na voljo vina Francije, Italija, Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Srbije, Avstralije in Združenih držav Amerike, ki lepo celostno zaokrožujejo ponudbo Evina.

Francesco Bigo iz Cocchija je predstavil vermute Cocchi iz Italije, ki že drugo leto zapored kraljujejo na prvem mestu lestvice najbolj priljubljenih vermouthov po izboru Drinks International. Prav tako je veliko zanimanja požel predstavnik izjemnih konjakov Tesseron, s svojim konjakom Lot N°29, edinim konjakom, ki mu je priznani mednarodni vinski kritik Robert Parker podelil 100 / 100 točk.

Letošnja novost je bila izjemna ponudba spiritsov, ki so v preteklem letu obogatila ponudbo Evina – poleg že poznanih znamk ginov (Nordes, Martin Miller’s, G’Vine, Gunpowder) in ruma Dictador, so gostje lahko poizkusili nove rume Dillon, irski whisky Hyde, škotski viski Douglas Laing, armagnac Tariquet, calvados Comte Louis de Lauriston in tequilo Arette.

Festival so obiskali številni znani slovenski obrazi, lastniki restavracij, ki so se lahko osebno podružili tudi z novimi vinarji v ponudbi Evina – znamke Herga, Tilia in Bužinel. Kot vedno so največje zanimanje poželi šampanjski brandi Pol Roger, Serge Mathieu in Delamotte ter slovenski mednarodno uveljavljeni vinarji, kot so Marjan Simčič, Primož iz Posestva Burja in vina Gašper. Eden osrednjih delov dogodka sta bili stojnici s francoskimi in italijanskimi vini, kjer so obiskovalci spoznavali vina Burgundije, Bordeauxa, Piemonta, Toskane in drugih priznanih vinskih pokrajn.

V barskem delu so barmani Eva, Jan in Gal obiskovalcem pripravljali odlične koktejle, med katerimi sta največ navdušenja požela Cold Irish Coffe in Arette Negroni, koktejl, ki skladno s svetovnimi trendi v ospredje postavlja Tequilo. Celoto je lepo zaokrožila ponudba kave Antica Tostatura Triestina, ki je poskrbela, da se bili obiskovalci skozi celoten dogodek deležni kakovostne poživitvene skodelice vrhunske kave.

Vsi obiskovalci so vina degustirali v kozarcih svetovno priznane in uveljavljene blagovne znamke Riedel, ki jo vodi že 11. generacija in se lahko pohvali z več kot 265 letno tradicijo. Riedel kozarci s svojimi natnačnimi linijami in estetskimi oblikami poskrbijo, da lahko okusi in arome vina ter koktajlov zaživijo do popolnosti. Na dogodku smo predstavili njihove številne linije, med njimi tudi novo “najtanjšo in najlažjo” linijo kozarcev Veloce, ki še poudari izkušnjo uživanja ob pitju vina, in linijo Bar, ustvarjeno za koktejle in spiritse.

Za konec naj povzamemo besede Gašperja Čarmana, direktorja podjetja Evino in enega najbolj priznanih slovenskih vinskih strokovnjakov: ”Lani nas je številna udeležba navdušila, zato smo se letos odločili, da dogodek, ki bo nedvomno vplival na dvig poznavanja vin in posledično boljšo vinsko ponudbo, ponovimo. Veseli nas, da smo na dogodku srečali ekipe večine uveljavljenih slovenskih barov, restavracij, hotelov in picerij, kar samo poudarja pomen tovrstnih srečanj. Na koncu je bilo več kot 600 obiskovalcev, kar je izjemno.”

Velika zahvala vsem razstavljalcem, ki so se odzvali povabilu in se nam na dogodku pridružili. Hvala tudi vsem gostincem, ki so se dogodka udeležili in poskrbeli, da je bilo vzdušje fenomenalno in energija prava. Se vidimo prihodnje leto.

Foto: Dean Dubokovič

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s