Vse o Rizlingu

Renski Rizling je privlačno vino z dolgo zgodovino. Od svojih začetkov v Nemčiji je njegova priljubljenost rasla po vsem svetu. Je nov ljubljenec zbirateljev vin, ki iščejo edinstvene letnike za svoje vinske kleti. Zaradi njegovega osvežilnega okusa s pridihom sladkosti je popolno vino za spomladanske in poletne večere.

Od kod prihaja?

Zgodovina Renskega Rizlinga je malce nejasna, vemo pa, da grozdje izvira iz Nemčije, natančneje regije Alzacije na meji s Francijo. Prva zabeležena omemba sega v leto 1435 pri prodaji več trt nemškemu grofu. Njegova priljubljenost je rasla skozi stoletja, leta 1850 je Rizling postal modno in iskano vino, za katerega si odštel več kot za bordojec in šampanjec.

Kje raste?

Nemčija še naprej kraljuje v svetu Rizlinga, a ker je proizvodnja v večini krajev dokaj omejena, grozdje pridelujejo tudi druge države. Avstralija in ZDA sta na drugem oziroma tretjem mestu, Francija, Avstrija in Nova Zelandija pa pridelujejo tudi po nekaj tisoč hektarjev.

Rizling najbolje uspeva na kamnitem, strmem terenu z veliko sonca. Postopek pridelave vina zahteva kar nekaj dela, zato se večina proizvodnje opravi v relativno majhnih serijah.

Zakaj je priljubljen?

Prodaja Rizlinga v Nemčiji je bila vedno močna zaradi njegovega statusa, priljubljenost pa se je v zadnjih letih povečala po vsem svetu, predvsem zaradi njegove raznolikosti. Sčasoma je manj sadnega in bolj mineralnega okusa, vendar je eno najdlje živečih vin.

Kakšnega okusa je?

Rizling je aromatična bela vinska sorta grozdja, ki daje cvetlično belo vino s sadnimi okusi. Vsem je skupno lahkotno telo in arome citrusov, koščičastega sadja, belih cvetov in petroleja. Tudi začetnikom je zelo enostavno izbrati arome, ki jih lahko najdemo v Rizlingu, predvsem marelico, breskev, jabolko in limono, saj je ta sorta ena najbolj aromatičnih v vinskem vesolju. Zaradi svoje naravne visoke kislosti je rizling ena izmed najbolj priljubljenih sort, ki se uporabljajo za pridelavo vin pozne trgatve.

Starost Rizlinga ima pomembno vlogo pri njegovih aromah. Mlajši imajo note limone in ananasa, lahko tudi satja ali ingverja. Starani Rizling naj bi med profili okusa vključeval pridih petroleja in ta lastnost je ena najbolj iskanih med zbiratelji vin. Ko ocenjuješ starost Rizlinga, ne pozabi na začetku posvetiti nekaj trenutkov barvi in viskoznosti.

Kako ga postrežeš?

Spomladi in poleti, ko si zaželiš nekaj svežega, lahkega in malce sladkega, izberi Rizling. Najboljši je rahlo ohlajen, zato ga postrezi po približno 30 minutah izven hladilnika.

Kaj pa hrana?

Tako kot mnoga bela vina se tudi Rizling dobro ujema s pikantno hrano. Ohlajen se odlično kombinira s tajskimi, indijskimi ali kitajskimi jedmi.

Ko postrežeš Rizling z mesom, izberi belo meso (piščanec ali puran) ali morske sadeže (raki ali kozice). Rizling se klasično kombinira z blagimi siri iz kravjega mleka, izogni pa se ”smrdljivim” sirom, saj bodo ti premagali nežne sadne okuse Rizlinga. Rahlo sladka zelenjava, kot sta korenje ali jajčevec, je tudi dobra izbira.

Evino predlogi

Renski Rizling 2020, Šumenjak EKO

Renski Rizling kmetije Šumenjak je polno, uravnoteženo, okusno in prijetno vino. Intenzivna, čista aroma plemenite plesni se prepleta z zaznavami zrelega sadja, medu, in suhega cvetja. Pookus je saden, trajen, spominja na vinogradniško breskev. Kmetija Šumenjak je družinsko posestvo, ki se nahaja v vasici Jakobski dol 17 km iz Maribora.

Enchanted garden of the Eden Valley Riesling 2021, Dandelion

Klasični rizling iz doline Eden iz vinograda, zasajenega pred več kot 100 leti. Je mineralno, z obilico citrusov in kančkom medu, s klasično aromo rizlinga po lupinicah citrusov, limone in odtenkov cvetov zmajevega sadeža. Primerno za staranje, lahko tudi desetletje.

Renski Rizling 2021, Herga

Vinogradi ležijo v štajerski Sloveniji, kjer je podnebje nekoliko hladnejše. Grozdje je ročno obrano, vino pa je narejeno iz polno dozorenega grozdja. Zadržano vino, vendar skozi čas pokaže svoj poln karakter. Pijemo ga lahko s toplimi jedmi, kot so kuhane morske jedi, bela riba, piščanec in azijska hrana.

Riesling Rothenberg 2016, Pichler – Krutzler

Vina Pichler-Krutzler prihajajo iz znane avstrijske regije Wachau in so v lasti Ericha Krutzlerja in njegove žene Elisabeth Pichler-Krutzler. Riesling Rothenberg je belo vino zeleno rumene barve, z delikatnimi aromami koščičastega sadja. Mineralno vino z uravnoteženimi sladkorji in prefinjeno kislino. Dolg pookus.

Ti je ob branju zapasal en kozarček Rizlinga? Preveri ponudbo Evina, za popolno izkušnjo pa priporočamo, da izbereš kozarec, namenjen tej sorti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s