Cocchi: Kako so vermuti že drugič osvojili svet

Zgodba o Cocchiju se začne z Giuliem Cocchijem – mladim slaščičarjem iz Firenc, kjer je delal v najbolj priljubljenem baru na Piazza del Duomo. Konec 19. stoletja se je preselil v Asti, majhno mestece blizu Torina, kjer naj bi se zaljubil v hčer lastnika lokala na glavnem trgu. Bar se še danes imenuje Cocchi, poleg ljubezni pa je tam spoznal še mešanje vin z zelišči in začimbami.

Leta 1891 je Giulio začel proizvajati številna aromatizirana vina, še posebej priljubljene različne vermute, Barolo Chinato in Aperitivo Americano. Cocchijevi izdelki in ime so se kmalu razširili po vsem svetu. Danes vinska klet še vedno ohranja svoj obrtniški značaj in sledi izvirnim receptom, ki jih je oblikoval Giulio.

Vermuti so bili v času, ko je Giulio začel razvijati svoje recepte, zelo razširjeni in priljubljeni, potem pa so sredi prejšnjega stoletja ljudje nanje malce ”pozabili”. Vrnitev na trg so doživeli pred 15 leti z vrnitvijo klasičnih koktejlov, katerih sestavina je skoraj vedno vermut.

Cocchijevi izdelki so leta 2020 našli pot tudi v ponudbo Evina. Ker smo želeli znamko bolje spoznati in razširiti znanje, smo k sebi povabili Francesca, ki je pripravil tri dni odličnih predavanj, degustacij in delavnic mešanja koktejlov.

Vermuti imajo izjemen potencial, saj se ključna sestavina številnih klasičnih koktejlov, katerim dodajo harmonijo in skupaj povežejo vse ostale sestavine.

Francesca smo tudi vprašali, kateri je njegov najljubši koktelj in kakšne kombinacije vermutov s hrano ima najraje.

Moj najljubši koktejl je zagotovo Negroni, ko kombiniramo vermute s hrano, pa sta moji najljubši kombinaciji Barolo Chinato s temno čokolado in Vermouth di Torino Extra Dry z ostrigami.

Eden najbolj priljubljenih koktejlov, ki jih lahko pripravimo z vermutom, je zagotovo negroni. Lani smo praznovali že 10. teden negronijev – Negroni week. Leta 2013 je revija Imbibe začela s praznovanjem enega izmed najboljših svetovnih koktajlov in ob tem z zbiranjem denarja za dobrodelne namene. Na začetku je na dogodku sodelovalo približno 120 prizorišč, danes pa negronije mešajo na tisoče prizoriščih po vsem svetu. Do danes je pobuda zbrala več kot 3 milijone dolarjev za dobrodelne organizacije.

Preizkusi se v mešanju koktejlov s spodnjima receptoma.

Za Negroni Amaro potrebuješ:

Želiš pripraviti manj alkoholno različico negronija. Preizkusi recept za LOW ABV Negroni. Potrebuješ:

Negroni je navdušil tudi Gospoda, ki sta se že oglasila v Evino baru.

*Koda, objavljena v videu, ni več veljavna v Evino baru.

Cocchi se je v zadnjih 7 letih uvrstil med top 3 znamke po izboru Drinks International in utrdil svoje mesto med najboljšimi aromatiziranimi vini na svetu.

Vemute in aperitive Cocchi lahko kupiš na Evino.si.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s