Spoznaj vinarja: Marjan Simčič

Vinar, ki s svojimi vini in dosežki premika meje ter dviguje ugled slovenskega vinarstva po svetu. Vina so elegantna in precizna, kot njegov odnos do pridelovanja vin. Marjan Simčič verjame v moč narave, ki je v Brdih že stoletja nazaj ustvarila idealne klimatske pogoje za rast vinske trte. Na skrbno izbranih edinstvenih legah in s tradicionalno vzgojo vinskih trt že več kot trideset let prideluje le najboljše grozdje.

Prvi koraki v svetu vina

Težko bi natančno določil, kdaj so se začeli prvi koraki, saj smo v Brdih ljudje že od majhnega zrasli z vinogradništvom. V naši družini ima vinogradniška tradicija globoke korenine. Sam predstavljam že 5. generacijo družine Simčič, ki se zavzema za kakovostno vzgojo vinske trte in proizvodnjo vrhunskih vin, moja pot je bila na nek način že zapisana ob rojstvu.

Vedno sem si prizadeval za vrhunsko kakovost in želel sem se učiti od najboljših, zato sem se kot zelo mlad po znanje odpravil v Francijo, kjer so najboljši vinarji že takrat zagovarjali specifike lokalnih terroirjev, ročne trgatve in majhnih donosov na trto, kar se je izražalo na njihovi kakovosti vin. To je name naredilo izjemen vtis, saj sem spoznal, da tudi Brda, vinska regija, iz katere prihajam, nimajo popolnoma nič slabših naravnih pogojev. Odločil sem se, da bo moje vinsko poslanstvo ustvariti ime vinski regiji Brda v svetovnem pomenu.

Moj prvi letnik v naši družinski kleti nosi letnico 1988.

Najljubše vino

Kot zagovornik naše avtohtone sorte Rebule sem ponosen na fantastične rezultate, ki jih doseže na briški zemlji. Vsak nov letnik predstavlja zame nov izziv, saj verjamem, da lahko iz Rebule iztisnemo še več. Gre namreč za sorto z izjemnim potencialom, zato je moje najljubše vino prav Rebula Opoka iz našega CRU vinograda Medana Jama, kjer je naša vinska trta stara vsaj 50 let. Rebula Opoka Medana Jama je prejemnica številnih nagrad in priznanj v tujini. Seveda pa je na svetu resnično veliko odličnih vin, tako bi med Francozi izpostavil recimo vino iz vinske kleti Domaine Henri Boillot Batard-Montrachet Grand Cru.

Največji dosežek

To bi zelo težko opredelil, saj se nagrade stopnjujejo iz leta v leto, je pa nekaj mejnikov, ki so res zaznamovali našo pot.

Že leta 1993 sem na takratnem prestižnem sejmu v Ljubljani, kot mlad vinar prijel tri zlate in dve sreberni medaliji, kar mi je dalo potrditev za moje delo in energijo za naprej. Leta 2001 sem kot prvi slovenski vinar podpisal pogodbo s takrat najuspešnejšo vinsko distribucijo za vina v Italiji. Zavedam se, da je to bil mejnik, ki mi je odprl tudi druge poti po svetu. Leta 2003 smo prejeli prvo zlato medaljo za naš Leonardo in sploh za slovensko vino na ocenjevanju Decanter v Veliki Britaniji. To naše posebno vino, predelano iz sušenega grozdja Rebule je Steven Spurrier (ikonični vinski kritik) uvrstil med 5 najboljših vin po njegovem izboru in ga objavil v reviji Decanter, kar je Sloveniji prineslo dodatno prepoznavnost. V veliko veselje mi je, da je ravno to vino, poimenovano po sinu Leonardu, najbolje ocenjeno slovensko vino z največ zlatimi in platinistami medaljami na ocenjevanju Decanter od njegovega začetka do danes.

Eden najbolj znanih italijanskih vinskih kritikov, Luca Gardini, je v športnem časniku Gazzetta dello Sport uvrstil Rebulo Opoko Medana Jama 2016 med 50 najboljših vin na svetu ter ji dodelil 99 točk, kar je izjemno. V istem letu je Decanter naše vino umestil med 75 najboljših vin na svetu. Leta 2020 sem bil izbran za najboljšega tujega vinarja v Italiji. Lansko leto (2022) pa so v Italiji moje vino Chardonnay Opoka Jordano Cru 2019 prepoznali kot najboljše tuje vino.

Vsa naša vina so vsako leto visoko ocenjenja pri trenutno svetovo najbolj priznanem vinskem kritiku Jamesu Sucklingu. Sem edini slovenski vinar, ki ga je James Suckling povabil na njegov prestižni tasting v Miami, ki je bil letos 1. in 2. marca. Tam sem bil edini slovenski vinar med 300 izbranimi svetovnimi vinarji, predstavljal pa sem izbrana vina iz linije OPOKA: Sauvignon Blanc, Rebula in Merlot.

Ponosen sem na vsako nagrado, vendar se hkrati zavedam, da je vsak letnik nova zgodba. V našem poslu ni počitka, vedno znova se moramo dokazati, saj danes ker 80 % naših vin prodamo v tujino (ZDA, Kanada, Brazilija, Avstralija, Kitajska, Izrael, EU…), hkrati pa smo še toliko bolj pod drobnogledom, saj si Slovenija šele gradi svoj položaj na svetovnem vinskem zemljevidu. 

Najljubša stvar pri poklicu

Nenehen razvoj in delček kreativnosti. Vsak letnik za nas predstavlja nov izziv, saj popolnosti verjetno ni mogoče doseči, v naši kleti pa gradimo in izpopolnjujemo naša znanja. Sodelujemo z našim agronomom Giovannijem Bigotom in skrbno spremljamo vsako mikrolokacijo vinogradov na 9 parametrih ter se prilagajamo okoliščinam, ki nam jih določa narava. Želimo si namreč pridelali prvovrstno naravno grozdje in pri tem ohraniti “vrhunsko kondicijo” naših vinogradov.

Verjamemo, da je sodelovanje z naravo ključnega pomena za nas in za bodoče generacije. Vinificiranje posameznih letnikov nam omogoča delček kreativnosti, pri čemer pa skrbimo, da so vina izjemne kakovosti, elegance, svežine z zaznavnim mineralnim karakterjem, saj je naš slog že precej prepoznaven in si naši kupci ne želijo prevelikih odstopanj iz letnika v letnik. Vedno pa je prostor za kakšno novo izjemno vino, kot sem rekel že prej, časa za počitek ni, z vsakim letnikom moramo biti še boljši. 

Želje za prihodnost

Želim si še veliko izjemnih letnikov vin iz Domaine Marjan Simčič, s katerimi bi navduševali ljubitelje vina po vsem svetu. Želim si, da bi se vinogradništvo še naprej razvijalo in napredovalo. Verjamem, da vinogradniki že skrbimo za dobrobit okolja, saj je prav trajnostna pridelava ključna za kakovostno pridelavo grozdja in posledično vina. 

Želim si tudi, da bi vinogradniki delovali še bolj povezano in bi dobili neko generično telo, kot smo že večkrat predlagali predstavniki Združenja družinskih vinarjev skupaj z večjimi kleti. Resnično upam, da se bodo enkrat uresničile ideje o enotni vinski oznaki, portalu ali pisarni, kjer bi skrbeli za splošne informacije o slovenskih vinih ter poskrbeli, da bi Slovenija postala pomemben igralec na svetovnem vinogradniškem zemljevidu, kot si to tudi zasluži.

Vina Marjana Simčiča lahko kupiš v naši spletni vinoteki.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s