Kako je Malbec ponovno zaživel

Če na večerji odpreš steklenico Malbeca, se lahko počutiš, kot tisti ljubitelj vina, ki rad zaide stran od uhojenih poti. Čeprav je Malbec priljubljen po vsem svetu, se ne znajde tako pogosto v kozarcu kot Merlot ali Modri Pinot. Znan po temno vijoličasti barvi in ​​pikantnih okusih, je popolna izbira za tiste, ki obožujejo vina močnega okusa z veliko telesa.

Ime Malbec naj bi izvirala iz besede malbek, ki pomeni zelo slabo ali nemogoče. To se nanaša na občutljivost te sorte vinske trte na bolezni in slabe vremenske razmere. Obstaja teorija, da je Malbec dobil ime po madžarskem kmetu s priimkom Malbec ali Malbeck, ki je grozdje razširil po vsej Franciji.

Od kod prihaja in kje raste?

Malbec izvira iz francoske pokrajine Cahors, vendar se danes goji po vsem svetu, od Argentine do Avstralije.

Nekoč je bil pomemben sestavni del bordojskih vin, dokler ni bila večina nasadov uničena zaradi mraza in bolezni, danes pa se v Franciji prideluje le v manjših nasadih. V Franciji je bolj znan kot Côt (obala). V Argentini je prvo trto Malbeca posadil nostalgičen francoski botanik leta 1868, ki je upal, da bo izboljšal kakovost vina v regiji. Danes je Argentina tista, ki je postala najbolj znana zaradi te sorte grozdja, kjer predstavlja več kot 70 % vseh nasadov. Malbec se tam uspešno goji predvsem vinorodnih območjih v Andih, kjer uživa ugodne pogoje za rast. Najbolje uspeva v vinskih pokrajinah Mendoza, Salta in San Juan.

Kakšnega okusa je?

Malbec je sorta grozdja, ki ima izjemno globoko barvo, je polnega okusa z mehkimi tanini. Ima značilne sadne note češnje, robide in slive, arome cedre, čokolade, vanilje in začimb pa dopolnjujejo okus vina. Vino je običajno suho, z zmernimi kislinami in srednjim do visokim telesom, ima bogato teksturo in kompleksnost.

Zaradi različnih klimatskih pogojev v različnih državah in regijah se vina močno razlikujejo v stilu in okusu. Argentinska so običajno bolj polna, z manj kisline in višjim alkoholom, francoska pa so običajno bolj suha, z višjo kislostjo in višjimi tanini.

Malbec se v Argentini pogosto uporablja tudi za pridelavo vrhunskih penečih vin, kar predstavlja zanimiv odmik od klasičnih rdečih vin, ter svežih roséjev s cvetličnimi aromami.

Kako ga postrežeš?

Malbec se običajno postreže malo nižje kot pri sobni temperaturi, pri približno 16-18°C, kar omogoča, da se njegove arome in okus v celoti razvijejo. Preden ga postrežemo, ga lahko dekantiramo, kar pripomore k še boljši izraženosti arome.

Kaj pa hrana?

Malbec je zanimiva sorta vina, ki se ponaša z močnim karakterjem, globokimi okusi in širokim spektrom kulinaričnih možnosti za spajanje z jedmi. Idealen je za kombiniranje z različnimi vrstami hrane. Dobro se ujema s pikantnimi jedmi, mesom na žaru in testeninami. Postrežeš ga lahko tudi kot spremljavo k prigrizkom. Prav tako se dobro poda k siru, še posebej k trdim sirom, kot so cheddar, gauda in pecorino.

Evino predlogi

Mendoza Malbec Classico 2020, Altos Las Hormigas

Radostno in sveže rdeče vino ima zelo saden vonj malin, dopolnjen z zeliščnimi notami. Grozdje prihaja iz različnih vinogradov in je ročno obrano. Po skrbnem, dvojnem postopku sortiranja se grozdje mehko stisne in fermentira z avtohtonimi kvasovkami, da grozdje iz različnih vinogradov pride do izraza. Malbec se izvrstno poda k testeninam z mesnimi omakami in jedem z žara. Zaradi močnih taninov poskusi tudi, kako se vino poda k bolj mastni hrani, jetrcem in golažu.

Malbec 2021, Yellow Tail

Malbec je bogato, sadno vino s prelepo globoko rdečo barvo. Elegantne arome zrelih robid, borovnic, vanilije in zrelo sadje. Note so bogate, zaznamo tudi temno čokolado in začimbe. Priporočamo ob steaku.

Altamira Malbec 2019, Altos Las Hormigas

Malbec raste na terasah Altamire, ki leži na 1200 metrih nadmorske višine, kjer prodniki in gramozi, prekriti z apnenci, zavzemajo 85% prostornine tal in dajejo vinu eleganco. Globoko rubinaste barve z vijoličnimi odtenki, z očarljivim nosom sveže nabranega sadja, hrustljavih sliv in polj divjih cvetov. Tanini so okrogli, svilnati in elegantni, zaključek pa dolg in kompleksen.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s