Vse o Sauvignonu

Na prvi petek v maju praznujemo mednarodni dan Sauvignona. Njegovo ime naj bi izhajalo iz francoske besede “Sauvage” –  divje, saj trte spominjajo na divje vinske trte.

Od kod prihaja in kje raste?

Sauvignon Blanc izvira iz zahodne Francije, dandanes pa ga uspešno gojijo tako v novih, kot v uveljavljenih vinskih regijah po vsem svetu. Sorta daje svetlo obarvana, aromatična suha bela vina s svežo kislino. Njegova geografska razširjenost in vsestranskost pomenita, da ga najdemo v različnih stilih, od klasičnih suhih belih vin, do individualnih, zelo aromatičnih mednarodnih interpretacij ali celo sladkih, botritiziranih vin.

Veš, da je Sauvignon Blanc skupaj s Cabernet Francom prednik Cabernet Sauvignona?

Francija

Raste predvsem v Bordeauxu in dolini Loare (Sancerre in Pouilly Fume).

Za Sauvignon iz Bordeauxa so značilne večinoma hrastove note in arome zrele breskve, tropskega sadja in celo fige, za tistega iz doline Loare pa note trpkih citrusov, zelenega jabolka, bele breskve, z večjo kislino in svežo mineralnostjo.

Nova Zelandija (Marlborough)

Sauvignon je glavna bela sorta regije Marlborough, ki je Novo Zelandijo postavila na zemljevid vinorodnih dežel. Vina te regije so svetla in energična, z aromami grenivke, tropskega sadja in trave.

Najdeš ga tudi v vinogradih Kalifornije, Italije, Čila, Južne Afrike, Avstralije in številnih drugih držav.

Zakaj je priljubljen?

Nezamenljivo belo vino, ki je priljubljeno predvsem zaradi svojih “zelenih” zeliščnih okusov, vonja bezgovih cvetov in živahne kislosti. Je osvežujoč, zlahka prepoznaven in za vsakogar obstaja slog, zato klub oboževalcev Sauvignona Blanca nenehno raste.

Kakšnega okusa je?

Okus Sauvignon Blanc je z razlogom eden najbolj prepoznavnih v svetu belih vin. Prvič, zaradi značilnih ”crispy” zaznav, visokih kislin. Drugič, zaradi travnatih, zeliščnih ali paprikastih not, ki so posledica kemične spojine, imenovane pirazin. V hladnejših podnebjih so travnate note bolj izrazite, medtem ko so v toplejših manj, saj tu prevladajo note grenivke, pasijonke in guave.

Med najpogostejšimi notami so:

  • sadni okusi, kot so bela breskev, grenivka, limeta, hruška, pasijonka in drugo tropsko sadje,
  • zeliščni pridih pokošene trave, limonske trave, bezgovih cvetov in pehtrana,
  • začinjene note zelene paprike, jalapeña, vanilije, muškatnega oreščka in klinčkov,
  • zemeljski, mineralni toni, kot sta mokri kamen in kreda (včasih opisani kot kremenčevi, kar se nanaša na kremenčevo kamnino, ki nastane na kredi).

Kako ga postrežeš?

Kot vsa bela vina je tudi Sauvignon Blanc najboljši ohlajen. Pri pretoplih temperaturah bo alkohol izrazitejši, arome pa dolgočasne. Prav tako naj vino ne bo prehladno, saj nizke temperature zakrijejo arome. Idealna temperatura je 10-12°C. Najlajže jo dosežeš tako, da vino postaviš v hladilnik za 2 uri ali pa v ledeno vodo za pol ure. Če steklenice ne spiješ do konca, jo daj nazaj v hladilnik, kjer bo vino ostalo sveže 3 ali 4 dni. Če ga v tem času ne popiješ, ga lahko zakuhaš v številne omake.

Kaj pa hrana?

Sauvignon Blanc je zelo enostaven za kombiniranje s hrano. Preprosto pravilo je, da se ujema z vsem, na kar bi lahko stisnil limono. Riba na žaru, pečena zelenjava, morski sadeži? Odlična kombinacija. Okusi limone, ki spremljajo večino morskih jedi, so tudi okusi, ki jih najdemo v vinu.

Vina svetlejšega telesa in morski sadeži se običajno odlično ujemajo. Sauvignon ima dobro mineralnost in kisline, ki presežejo sol in olje. Je eno redkih vin, ki se ujema z večino solat, predvsem zaradi rastlinskih in zeliščnih arom.

Priljubljena kombinacija je tudi s kozjim sirom ali še bolje, zeliščnim kozjim sirom. Lepe kisline so razlog za to čudovito ujemanje.

Slovenski Sauvignoni

Proizvodnja Sauvignona v Sloveniji je osredotočena na dve področji. Štajerska je največja in najbolj hladna regija, ki pokriva večji del vzhodne Slovenije. Regiji Brda in Vipava sta pod vplivom Sredozemlja in posledično precej toplejši.

Slovenski Sauvignoni so relativno suhi, imajo uravnotežene kisline in nimajo močnih zeliščnih arom. Bolj pogoste so travnate, začimbne, cvetlične in metine note, s sadjem v spektru citrusov in jabolk.

Evino predlogi

Sauvignon CRU Selection 2019, Marjan Simčič

Eleganten Sauvignon nas prevzame z bogatim razponom arom in harmoničnim, izredno svežim okusom. Odlično dopolni raznolike morske jedi, solate in testenine z zelenjavo.

Cru Veliki vrh 2021, Familija Estate

Cru Veliki Vrh je izjemno eleganten, uravnotežen in sočen Sauvignon Blanc.
Še posebej dobro se znajde v azijski kuhinji in ob morskih jedeh ter testeninah in rižotah.

Sauvignon Blanc 2022, Tinpot Hut

Čist in svež Sauvignon Blanc je prijetno aromatiziran s pasijonko, melono in kosmuljami. Stilsko vino se predstavi z živahno aromatiko in odlično uravnoteženo kislino. Uživajte v kozarčku pred jedjo ali pa si ga privoščite ob morski hrani, piščancu in lahkih solatah.

Obišči Evino.si in izberi svoja najljubša vina.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s