Nazdravi Muškatu

Za mnoge je sorta Muškat vstopna točka v svet vina. Zaradi svoje aromatične narave ter privlačnih sadnih in cvetnih arom nas zlahka zapelje po vinskih poteh. Je tudi ena izmed najstarejših grozdnih sort, saj so ga v vinarstvu uporabljali že v antičnih časih. Prav tako je ena izmed redkih sort, ki se uporablja tako za mirno kot peneče vino.

Od kod prihaja in kje raste?

Muškat prihaja iz Italije, vendar zaradi svoje prilagodljivosti raste v različnih podnebjih. Tako ga najdemo tudi v Franciji, Španiji, Avstraliji in Ameriki. Različne države imajo različna imena za vina iz Muškata. Italijanska beseda za Muškat je »Moscato«, v Španiji najdemo Moscatel, medtem ko je v Nemčiji »Muskateller«.

Na svetu obstaja več kot 200 sort Muškata! Od Muscat Ottonel (beli Muškat), Moscato Giallo (rumeni Muškat), Moscato rosa del Trentino (rose Muškat), vse do Muscat Hamburg (črni Muškat).

Italija

Večinoma raste v regiji Piemont, predvsem v provincah Asti in Alessandria, kjer ga najdemo v različnih oblikah – od penečega, suhega, desertnega, vse do alkoholiziranega vina. Najprepoznavnejši stil je Moscato d’Asti iz Piemonta, ki je slajšega stila in rahlo peneče vino oz. »frizzante«. Omenjeni stil vina prepoznamo po cvetnih in sadnih aromah mandarine, zrele hruške in medu.

Francija

Iz južne Francije prihaja Muscat de Beaumes-de-Venise, ki je rahlo alkoholizirano sladko vino iz južne Rhone. Dodatno alkoholiziranje Muškata je tradicija iz 14. stoletja, saj so stremeli k inovativnosti. S povišanjem alkoholne stopnje med fermentacijo so dosegli, da so proizvedli vino z višjo sladkorno in alkoholno stopnjo. Ima bogate cvetne arome, arome medu, marelice in mehke teksture v ustih.

Španija

Muškat je v Španiji znan kot Moscatel, pridelujejo v Valenciji, Andaluziji in Kataloniji. V slednji producirajo sladko alkoholizirano vino. Tipično je španski Muškat desertno vino. Najbolj znan je Moscatel de Valencia, ki je znan po svojemu sladko-sadnem karakterju in kompleksnih aromah. Postreže se ga ob čokoladnih sladicah.

Avstralija

V zadnjih letih je Muškat postal popularna izbira v Avstraliji. Najdemo ga predvsem v Barossa Valley, Yarra Valley in regiji Riverina. Vina so znana po svojem sladkem, lahkemu in svežem karakterju. Včasih so tudi rahlo peneča.

Zakaj je priljubljen?

Za mnoge je Muškat prva izbira zaradi svojega sladkega, aromatičnega in lahkega karakterja, ki je posledica nižje alkoholne stopnje. Poleg tega je Muškat zelo raznovrsten, saj ga proizvajajo v različnih stilih in ga tako lahko uživamo kot aperitiv, desertno vino ali poleg različnih jedi. Prileže pa se tudi samostojen kozarček, predvsem ob toplih, poletnih večerih.

Kakšnega okusa je?

Ko nam nekdo omeni, da bi si rad postregel sladko, sadno in sveže vino, nas misli nemudoma popeljejo k Muškatu. Okus se sicer razlikuje glede na stil vina, vendar ga lahko prepoznamo po svojih sadnih in cvetnih aromah. Običajno zaznamo zrele breskve, marelice, hruške in pomaranče, ponekod tudi med in začimbe, ki dodajo vinu kompleksnost. Vino ima večinoma večjo stopnjo sladkorja, nižje kisline in alkohole. Posebnost je alkoholizirano vino, ki ima višjo alkoholno stopnjo, medtem ko je sladkorna stopnja odvisna tudi od stila pridelave, regije in osebne odločitve vinarja.

Kako ga postrežeš?

Muškat najdemo kot peneče, mirno, alkoholizirano in sladko vino. Da ohranimo najboljši profil vina, temu prilagodimo tudi stil postrežbe. Peneča vina želimo, da so hladna, zato jih strežemo pri temperaturi 6-8°C. Pink Moscato ali beli Muškat lahko postrežemo pri idealni temperaturi 10-12°C, alkoholizirana vina pa od 10-18°C. Peneča vina priporočamo, da se po odprtju čim prej zaužijejo, medtem ko preostala vina lahko spravimo v hladilniku, kjer bodo nekaj dni še sveža. Čeprav verjamemo, da ne bo ostalo niti kapljice.

Kaj pa hrana?

Ker je Muškat zelo raznovrstno vino, ga lahko kombiniramo s širokim naborom hrane. Zaradi svojega sladko-sadnega karakterja je odličen za kombiniranje začinjene in pekoče hrane ter številne sladice.

S svojo sladkobo odlično uravnoteži pekočo hrano. Zato je pravi sopotnik tajski, indijski in mehiški kulinariki. Naslednjič ko si boš privoščil curry, pekoč stir-fry ali takose, si odpri še steklenico Muškata.

Zaradi svoje lahkotnosti in svežine je super izbira tudi pri morski hrani in solatah.

Seveda pa ne smemo pustiti sladic. Zaradi svoje sladkorne stopnje in aromatične narave se odlično poda k sadnim pitam, sorbetom in tortam.

Slovenski Muškati

Muškat zaradi svoje raznovrstne narave uspeva po celotni Sloveniji. Najdemo ga lahko v Podravski, Posavski in Primorski regiji. Rumeni Muškat oz. Muscat Blanc zahteva izrazite vinogradniške lege, zato odlično supeva na Podravskem – predvsem v Halozah.

Evino predlogi

Rumeni muškat 2021, Šturm

Vino iz Bele Krajine je intenzivnejšega karakterja. V ustih je sladko, kjer zaznamo marelice in popraste note. Cvetica sicer ni pretirana, vendar lepo zadiši po muškatnem grozdju, pasijonki, limeti in cimetu.

Moscato d’Asti 2021, Michele Chiarlo

Ima tipične arome Muškata in ga zaznamuje italijanski frizzante stil. Specifičen za Muškat iz Astija. Je bogat, aromatičen, sladek in nižje alkoholne stopnje. Skupaj z rahlo penečo naravo nudi osvežilen zaključek. Odličen kot aperitiv ali ob sladicah.

Rumeni Muškat 2022, Oskar

Vino zelenkasto-rumene barve je značilnega aromatičnega vonja po muškatu in plemenitega svežega okusa z zaznavno kislino, ki pa ne izstopa. Kljub obilici sladkorja vino deluje uravnoteženo in predstavlja »Štajersko« klasiko.

Pink Moscato, Yellow Tail

Osvežilni okus jagod in rdečih jabolk. Vino je slajše in nižje alkoholne stopnje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s