Spoznaj Sivi Pinot

Sivi Pinot, belo vino, ki je ob vročih temperaturah osvežujoče kot hladna limonada. Ime je dobil zaradi barve svojega grozdja, saj ima v primerjavi z ostalim belim grozdjem sivkasto moder odtenek. Zbrali smo nekaj informacij za vse ljubitelje te sorte vina in tiste, ki bodo to mogoče še postali.

Od kod prihaja in kje raste?

Čeprav večina domneva, da Sivi Pinot izvira iz Italije, je njegov prvi dom Francija. V 14. stoletju so ga iz Burgundije pripeljali v Švico in se na koncu prebili v Italijo. Svetovna priljubljenost te sorte je privedla do tega, da so države razvile različice vina. Grozdje ima na splošno raje hladnejše podnebje in pobočja, temperatura in način staranja pa vplivata na sadni značaj, aromatičnost in kislost grozdja.

Italija

Wine Searcher imenuje območje Italije, ki vključuje Benečijo, Furlanijo-Julijsko krajino in Trentino-Alto Adige kot “Osrčje Sivega Pinota”. Predstavlja več kot polovico svetovne proizvodnje, saj pridela okoli 260 milijonov steklenic na leto.

Arome se razlikujejo glede na podregijo, na splošno pa je Italija znana po klasičnem izrazu Sivega Pinota – lahko telo, mineralnost, visoke kisline in note limone, limete ter zelenega jabolka.

Francija

Sivi Pinot je bil rojen v Burgundiji, vendar je njegov dom v Alzaciji. Ta severna regija v Franciji je hladnejša, a dvignjeni vinogradi dobijo veliko sonca. Sivi Pinot s tega območja bo imel več telesa in alkohola ter manj kislosti. Vina bodo pokazala okuse zrelega rumenega jabolka, breskve, hruške, včasih pa tudi note medu in ingverja ali začimb.

Sivi Pinot pridelujejo tudi v ZDA (predvsem v Oregonu), Nemčiji, Avstraliji, Novi Zelandiji, Avstriji, Madžarski in seveda Sloveniji.

Zakaj je priljubljen?

Sivi Pinot je znan in zelo priljubljen po tem, da je ”crispy” in suh, z aromami citrusov in sadja. Ohlajen je popoln za uživanje ob vročih poletnih dneh.

Kakšnega okusa je?

Sivi Pinot je belo vino lahkega telesa, prozorne do bledo rumene z rahlim zelenkastim odtenkom. Je na bolj suhi strani spektra belega vina, vendar se njegove lastnosti pogosto razlikujejo glede na regijo. Če iščeš nemoten prehod iz rdečega vina v belo, priporočamo suh Sivi Pinot, ki uvaja kisle in cvetlične okuse s podobnim občutkom v ustih kot pri rdečem vinu.

Pri pridelavi v regijah, kot je Nemčija, pričakuj vino s srednjim do polnim telesom in sladkim profilom citrusov. Prepoznavne note medenega jabolka in limone so poudarjene v nemškem Sivem Pinotu, toplejše regije, kot je Avstralija, pa dajejo vina z notami koščičastega sadja, kot so breskve in nektarine. Vulkanska tla in hladnejše podnebje Alzacije ter dolga rastna sezona in suha jesen dajejo grozdju daljši čas obstoja. Nastalo sadje je bolj zrelo in ustvari uravnoteženo in slajše vino. Po drugi strani pa so tisti, ki prihajajo iz Italije, po naravi nekoliko bolj kisli in bolj suhi. Oregonska vina so srednjega telesa z okusnimi sadnimi aromami, ki spominjajo na melono, jabolka in hruške.

Kako ga postrežeš?

Podobno kot pri drugih belih vinih tudi Sivi Pinot svoje okuse najbolj razkrije ohlajen. Strokovnjaki priporočajo, da je njegova temperatura med 8 in 12 °C. Bolj kot je vino polnega telesa, toplejše je lahko na spektru. Zaradi visoke kislosti ga je najbolje piti iz tankega kozarca z ozkim robom. Ta oblika pomaga poudariti vse arome.

Kaj pa hrana?

Medtem ko je kozarec Sivega Pinota sam po sebi odličen, še posebej ob toplih poletnih večerih, se to suho belo vino odlično ujema z različnimi živili, zlasti z lažjimi jedmi. Na splošno se bela vina dobro ujemajo z morskimi sadeži in piščancem, rdeča pa poudarjajo okuse težjih in močnejših jedi, ki uporabljajo rdeče meso. Sivi Pinot ni nobena izjema, odlično se poda k školjkam, kozicam, piščancu ali ribam na žaru ter jedem s testeninami z lažjimi omakami.

Sivi Pinot je tudi čudovita pijača za predjedi, saj dopolnjuje značilnosti mehkih sirov, kot sta mocarela ali brie. Vse, kar je začinjeno s česnom, je tudi odlična kombinacija, vendar se izogibaj združevanju s preveč začinjenimi živili, saj lahko okus prekaša bolj subtilne okuse vina. Pazi pa na hrano, ki je pretirano predelana, saj se svež okus Sivega Pinota najbolje ujema s svežo hrano.

Evino predlogi

Sivi Pinot 2022, Gašper

Vino nežnozlatorumene barve, v katerem med aromami citrusa zaznamo kanček posušenega cvetja. Je polnega, harmoničnega okusa s pravo mero kislosti.
Prihaja iz vinograda v Goriških Brdih, kjer mediteranski morski zrak in alpski vetrovi ustvarjajo popolne pogoje za vinogradništvo. Mlade vinske trte se nahajajo na nadmorski višini od 80 do 200 m, trgatev poteka ročno.

Sivi Pinot 2021, Livon

Sivi Pinot iz linije Collio, ene izmed treh linij kleti Livon, je slamnato rumene barve z rahlimi pepelnato sivimi odsevi. Dišeč šopek, ki spominja na cvetove vanilije in limete. V ustih je vino močno, z dolgim zaključkom. Vino bo odlično dopolnilo belo meso in rižote.

Sivi Pinot Selekcija 2020, Marjan Simčič

Vino Marjana Simčiča je pridelano iz 100% Sivega Pinota. Trgatev grozdja je ročna, vino je po vinifikaciji 11 mesecev zorelo v hrastovih sodih in še najmanj 6 mesecev v steklenici. Sivi Pinot zaradi njegove kompleksnosti lahko priporočamo k širokemu spektru jedi, od hladnih predjedi do pomladno-poletnih testenin, rižot in kuskusa.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s