Si za kozarček Chardonnaya?

Chardonnay je najbolj priljubljeno belo vino na svetu, grozdje Chardonnaya pa je znano kot ”vinarsko grozdje”, saj lahko raste v številnih podnebjih in z njim je enostavno delati v kleti. Običajno je Chardonnay suho vino srednjega do polnega telesa z zmerno kislino in alkoholom, a ker je zelo odvisno od podnebja in vinarskih tradicij, je lahko ”crispy” in čisto ali bogato in hrastovo. Njegovi okusi segajo od jabolka in limone do papaje in ananasa, kaže pa tudi note vanilije, ko se stara s hrastom. Za vsakogar se najde vsaj en stil – prepričani smo, da tudi zate.

Od kod prihaja in kje raste?

Chardonnay ima dolgo, plemenito zgodovino in korenine v Burgundiji. Grozdje izvira iz majhne vasice Chardonnay, katere ime je prvotno pomenilo »kraj, pokrit z osati«. Nekateri najbolj zaželeni (in posledično tudi dragi) Chardonnayji na svetu prihajajo iz te regije v Franciji. Je eno od treh osnovnih sort grozdja za šampanjec in je edino grozdje v šampanjcu Blanc de Blancs.

Če na etiketi vidiš napis ”Blanc de Blancs” ali “Chablis’, je to skoraj zagotovo 100 % Chardonnay.

Chardonnayju je všeč tako toplejše kot hladnejše podnebje, na vsakem kotičku sveta pa razvije svoje značilnosti. Hladnejše podnebje daje Chardonnayju več kislosti in arom citrusov. Je lahkega telesa ter manjše alkoholne stopnje. To vrsto Chardonnaya bi proizvajajo v državah, kot so Francija, Nemčija, Avstrija, Kanada, Nova Zelandija in Čile.

Toplo podnebje daje ima manj kislosti z okusi zrelega sadja, kot sta breskev in ananas. Chardonnay je polnega telesa z višjim alkoholom. Takšne najdeš v Španiji in Kaliforniji, južni Italiji, južni Avstraliji in Južni Afriki.

Kakšnega okusa je?

Verjetno si že videl vinarje ali blagovne znamke, ki promovirajo svoj Chardonnay kot hrastov oz. ”oaked” ali ”oaky”. Vinar, ki želi, da je njihov Chardonnay lahek in svež, pogosto uporablja nerjaveče jeklo za fermentacijo in shranjevanje vina pred stekleničenjem, s čimer omeji vpliv kisika in ohranja svež značaj vina. Ko želi vinar ustvariti vino polnejšega telesa z aromami vanilije in začimb, lahko vino fermentira in stara v hrastu, ali fermentira v nerjavečem jeklu in nato stara v hrastu – od tu izhaja tudi poimenovanje.

Chardonnay ima enega najrazličnejših okusnih in aromatičnih profilov vseh sort grozdja – tako rdečega kot belega. To je zato, ker na okus Chardonnaya močno vplivajo podnebje in terroir, v katerem je pridelan, zrelost ob žetvi in načini staranja. Na splošno pa je Chardonnay relativno suho belo vino srednjega telesa, ki izžareva sveže, hrustljave note hruške, guave, limonine lupine in jabolka.

Kako ga postrežeš?

Kot vsa bela vina, je treba tudi Chardonnay postreči ohlajenega. Če je vino pretoplo, alkohol ustvari pekoč okus, arome pa se zmešajo. Prehladne temperature prav tako potlačijo arome in okuse. Strokovnjaki priporočajo, da se pinot sivi postreže med 8 in 12 °C, kar lahko dosežeš z dvema urama v hladilniku ali 30–40 minutah v kopeli z ledeno vodo. Kozarec se razlikuje glede na to, ali gre za svež ali bolj bogat Chardonnay. Če v steklenici ostane kaj Chardonnaya, zamenjaj zamašek in ga daj nazaj v hladilnik, kjer bo ostal svež 2-4 dni. Potem ga je najbolje uporabiti za kuhanje.

Chardonnay, tako kot mnoga vina, postane boljši s starostjo. Še vedno moraš pravilno določiti čas, saj se bo vino sčasoma pokvarilo, ne glede na to, v kakšnih pogojih ga shraniš. Tu je najbolje, da se ob nakupu obrneš na strokovnjaka, ki ti bo povedal, kdaj bo vino najboljše.

Kaj pa hrana?

Eden od razlogov, zakaj ljudje ljubijo Chardonnay, je njegova vsestranskost, zahvaljujoč številnim stilom na trgu. Nežen in svež Chardonnay, kot mnogi ”Chablis”, se odlično poda kot aperitiv s svežimi siri, kot je kozji sir, pa tudi z ostrigami in školjkami. Chardonnayji srednjega telesa se dobro ujemajo z ribami, kot je mečarica, in z belim mesom, kot sta piščanec in svinjski file, ter staranimi siri. Mastni, bogati, hrastovi slogi z višjim alkoholom lahko prenesejo težje smetanove omake in meso na žaru z večjo vsebnostjo maščob. Ključno je, da uskladiš težo vina s težo hrane.

Evino predlogi

Bailly Lapierre, Chardonnay Brut

Chardonnay Brut je zelo elegantno burgundijsko peneče vino s sadnim pridihom. Na nosu zaznamo limono, hruške, jabolka in breskve.

Dolfo, Chardonnay 2021

Arome na nosu so nežne in sveže. Zaznati je limeto, jabolko in belo breskev. Vino je suho z srednjo kislino, bogatim telesom. Chardonnay ima kompleksen karakter. Odlično se ujema z ribami na žaru, morskimi testeninami, zelenjavo na žaru, piščancu in številnim drugim jedem.

Rock Bare, Adelaide Hills Chardonnay 2018

Adelaide Hills je odlično belo vino s polno teksturo, aromami medene melone in breskve, ki jih dopolnjujejo ingver, toast in začimbe. Kremna tekstura se odlično dopolnjuje z limetino kislostjo. Odlično se poda k piščancu, rakom ali siru brie.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s