Spoznaj Dvorec Belaj in njihova vina

Središče posestva Belaj je veličasten dvorec, zgrajen leta 1575. Z 12 hektarji vinogradov okoli njega je eno redkih posestev na Hrvaškem, natančneje v hrvaški Istri, ki jih lahko upravičeno imenujemo dvorec, kar pomeni, da celotna pridelava vina izvira iz grozdja njihovih vinogradov. Tam poteka tudi staranje vin in celo stekleničenje.

Edinstven terroir in JZ usmerjenost, skupaj z blagim podnebjem vzhodne Istre in nasadom vinske trte v 60. letih prejšnjega stoletja, zagotavljajo idealne pogoje za ustvarjanje izdelkov z značilnim slogom in podpisom Dvorca Belaj. Njihova vina, skrbno izbrana in ustekleničena, so na voljo v 9 glavnih linijah – Malvazija, Malvazija Selection, Chardonnay, Chardonnay Selection, Belaj Blend, Merlot, Merlot Noir, Pinot Noir in Rosé.

Pogovarjali smo se z Zhanom Belayem.

Najljubše vino

Grgich Hills Sauvignon Blanc 2015 je res odlično vino, posebna poslastica. Kar zadeva Dvorac Belaj, je Merlot Noir 2017 moj najljubši in verjamem, da je naš največji dosežek. Čeprav je ideja mešanja Merlota in Modrega Pinota morda nenavadna, rezultat prikazuje naš terrior v najboljši možni luči. Grozdje je mešano že v fazi obiranja, vino se stara tako v velikih hrastovih kot v majhnih francoskih sodih ter v kozarcu navdušuje z značilnostmi obeh vinskih sort. To posebno vino je rezultat predane ekipe in zato smo nanj še posebej ponosni.

Najljubša stvar pri poklicu

Pri pridelavi vina ni nobenih zagotovil, saj gre za mešanico strokovne obrti, zemlje, strasti do procesa, pa tudi sreče, ki ustvarja vrhunski končni izdelek. Vedno stremimo k najboljšemu in se zavedamo tveganj, ki jih prinaša. To drznost smo skušali vnesti v vse naše sorte, pri čemer smo spoštovali tradicijo in terroir, a ustvarili ugledne izdelke.

Želje za prihodnost

Želimo si ustvariti linijo penin, trenutno se naša ekipa trudi, da bi bila izjemna, z edinstvenim podpisom Dvorca Belaj.

Vina Dvorca Belaj lahko kupiš v spletni vinoteki eVino, za kratek čas pa smo izbrane izdelke znižali do -20 %.

2 thoughts on “Spoznaj Dvorec Belaj in njihova vina

  1. V kolikor pišete o nekem posestvu , potem vsaj povejte kje se nahaja – ”na Hrvaškem” je le malce preširok opis, pa tudi malvazija ni več izključno le v Istri …

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s