Riedel Wine Glass Company / since 1756 /


Zgodovina družine Riedel je prav tako živahna kot zgodovina Evrope, še več, z njo je neločljivo povezana. Danes družino vodi Maximilian Riedel, že 11. generacija družine Riedel, katere korenine segajo v drugo polovico 18. stoletja.

Leta 1756 predstavlja pomemben mejnik v zgodovini Evrope – rodil se je genialni Mozart, registrirana je bila prva vinska regija na Portugalskem in Casanova je pobegnil iz Doževe palače v Benetkah. To je čas vladavine Marije Terezije, ki je imela pomemben vpliv na razvoj Evrope in politično-gospodarsko ravnotežje velesil. V tem času je na Češkem, na teritoriju takratne Habsburške monarhije, Johann Leopold Riedel (1. generacija) pričel zgodbo dinastije Riedel, ki je še danes neločljivo povezana s steklom.

Vzponi in padci enajstih generacij

Tradicija enajstih generacij družine je bogata, s številnimi neverjentimi zgodbami, pametnimi odločitvami, pa tudi padci, povezanimi z gospodarskimi krizami in osebnimi tragedijami.
Po 2. svetovni vojni je bila družina razlaščena, Walter Riedel (8. generacija) pa je 10 let preživel v ujetništvu in zaporu v Rusiji. Njegova iznajdljivost in podjetniška žilica sta na prvi pogled izgubljeno družino ponovno postavila na noge ter nadaljevala zgodbo v Kufsteinu na Tirolskem, kjer je še danes sedež podjetja.

Sprva je bila osnovna dejavnost družine Riedel steklarstvo, izdelovali so okna, stekleno dekoracijo, posode, vrče in tudi kozarce za okrasitev mize (ti. »table plating«). Že takrat jih je vodilo uživanje in popolnost.

Claus Joseph, oče sodobnega vinskega kozarca

Claus Joseph (9. generacija) je tisti Riedel, ki je podjetje ponovno popeljal na vodilno mesto v svetu stekla. Bil je izredno talentiran umetnik in vizionar, z občutkom za obliko in razmerja, ki je izumil vinu prijazen kozarec. Definiral je medsebojno povezanost med obliko, velikostjo in premerom čaše kozarca, ki naj bi bila optimalna za uživanje vina.

Leta 1973 je trgu predstavil prvo linijo kozarcev imenovano Riedel Sommelier, ki jo še danes poznajo vsi ljubitelji vina.

Riedel, svetovni proizvajalec funkcionalnih steklenih izdelkov

Mednarodno poslovanje podjetja Riedel je doživelo razcvet v času Georga Josefa (10. generacija), ki je že leta 1979 je prepoznal pomen ameriškega trga in tam ustanovil hčerinsko podjetje Riedel Crystal of America.

Leta 1986 je predstavil prvi strojno izdelan kozarec na osnovi vinskih sort Riedel Vinum, s tem pa omogočil, da je podjetje filozofijo funkcionalnega vinskega kozarca, spremenilo v nekaj cenovno dostopnega in zato tudi dobro znanega po vsem svetu.

Georg je v svoji dolgi karieri oblikoval številne funkcionalne kozarce, katerih namen je bil en sam – povečati užitke ob pitju pijače. Je oče vinskih kozarcev, specifičnih za posamezne vinska sorte in trdno verjame v dejstvo, da ravno oblika kozarca pomembno vpliva in izboljša zaznavo arom in okusov posameznih vinskih sort.

Njegova zadnja stvaritev so kozarci Riedel Winewings, ki tovrstno izkušnjo popeljejo na še višjo raven. Georg je še vedno aktivno vpleten v delovanje podjetja, kljub temu pa je kmalu zaznal potencial svojega sina in ga usmeril na poslovno pot z zagotovilom nadaljevanja družinske tradicije.

Tradicija, umetnost in sodobnost pod taktirko Maximiliana

Maximilian Josef Riedel se je najprej kalil kot izvršni direktor na ameriškem trgu, ki je pod njegovim vodstvom kmalu postal največji izvozni trg. Tudi Maximilian se lahko pohvali s svojimi ostrimi zaznavami in oblikovalsko žilico, ki jo je udejanjil z linijo kozarcev “O” in številnimi oblikovno nagrajenimi decanterji.

Njegov glavni dopirnos poslovanju podjetja je razumevanje delovanja sodobnih medijev, vpliv povezovanja močnih blagovnih znamk ter pristop do potrošnika, s katerim gradi povezano skupnost. Kot oče je tudi Maximilian izjemen podpornik svetovne vinske industrije in pri svojem snovanju kozarcev vključuje velika svetovna imena.

Zadnje novosti njegove vladavine sta liniji Riedel Veloce, ki jo je trgu predstavil leta 2022, in Riedel Superleggero, ki jo trgu predstavlja v letošnjem letu.

Riedel Veloce, lahkotnost užitka

Riedel Veloce je popoln kozarec za vinske sladokusce. Sodoben kozarec z impresivnim ravnovesjem in občutkom ter privlačno ceno. Je strojno izdelan kozarec, ki do potankosti posnema in z natančnostjo presega ročno izdelane kozarce.

Nova zvezda je rojena – Riedel Superleggero

Prenovljena linija kozarcev Riedel Superleggero predstavlja nov mejnik v strojnem izdelovanju vinskih kozarcev. Kozarci Superleggero so največji, najtanjši in najlažji kozarci, ki omogočajo najbolj natančno izražanje arom in okusov vina in prinašajo največje užitke vinskim poznavalcem.

Z linijo Superleggero se je Maximilian poklonil 50. obletnici kozarcev Sommelier, ki predstavljajo prvi mejnik v izdelovanju vinskih kozarcev.

Nova linija bo kmalu na voljo tudi v Evinu, v vmesnem času pa lahko izkoristiš kodo RIEDEL20, s katero lahko določene kozarce do 10. 4. 2023 kupiš po znižani ceni.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s